Blöff 2

Posted by

      A Holdról látható a holdingosítás

A bennfentesek néhány hónappal ezelőtt Demeter Szilárd trónfosztását jósolták, mivel néhány dolga balul sült el. Hogy mennyire nem látunk bele a boszorkánykonyhába, jól mutatja, hogy a napokban Demeter mindent besöpört magának, sőt, még annál is többet. Hogy farkasétvágya, azaz koncepciója megnyerte a főnök tetszését, aki – ezt régóta tapasztalhatjuk – a Holdról is látható holdingokat kedveli. A gazdaság, a sajtó, az oktatás, az egészségügy, valamint már a kultúra területén is hatalmas összevonásokat végeztet, egyedül a pártokból akar minél többet, hiszen így szépen osztódnak az ellene leadott voksok is.

       Teljesen más profilú és munkájú közgyűjtemények kerülnek most egy kalap alá, ami Demeter Szilárd irányítása alatt – gondolom – új irányt szabhat a magyar kultúra reprezentatív bemutatásának, minisztere őt egyenesen a dárda hegyévé minősítette, ami újabb harcokra enged következtetni. Az emberiség történetének egy picinyke szelete a folytonos decentralizálás, majd összeolvadás – a magunk mögött (előtt?) hagyott rendszer sokáig hitt a trösztösítésben, az mégsem hozott csodát. Igaz, a szétdarabolás sem okvetlenül. Valami más hiányzik szerintem a magyar gazdaság felpörgetésére, az állandó átalakítás azonban szelet vet, viharos növekedéssel nemigen jár, s még takarékosság szempontjából is keveset nyújtott eleddig. A zavar és a bizonytalanság több területen is megmutatkozik, az egészségügy folyamatosan nyögi a világmegváltó, ám szakmaiatlan fúziókat – elakadt a laborok központosítása, keveset hallani a diagnosztikai műszerpark állami tulajdonba vételéről, de máris komoly ellenérzéseket kelt a kórházak gyógyszer-ellátásának koncessziós terve, amely megint csak a protekcionizmus melegágya lehet.

      A szakértő szerint Demeter Szilárd legnagyobb erénye, hogy nem okoz felfordulást. Túlbuzgónak és túlmozgásosnak látja, aki a meglévő folyamatokat tiszteletben tartja, igazi teljesítményt viszont nem lehet a személyéhez kötni. Kinevezése abszolút politikai döntés, amiben kizárólag Orbán Viktor illetékes. A kultúrpolitika ugyanis ma arról szól, ki kopogtathat be Orbánhoz. Aki nem jut be hozzá, annak az egész szektora árnyékban marad. Márpedig Szilárd barátunk tudta, mi kell a főnöknek, amihez Csák János is lelkesen csatlakozott, holott, ha a politikusi munka nem hasonlítható egy részvénytársaság vezetéséhez, úgy a kultúra virágzása sem a menedzserszemlélet komolyabb honosítása árán köszönthet ránk. Az az érzésem, hogy ezt a pakkot egy Demeter Szilárdnál is nagyobb csodatévő sem tudná mindenütt értékeket felmutatva irányítani – de türelem, néhány év és erre is rá fognak jönni odafent, Hold-közelben. Így lett ez most a Természettudományi Múzeum esetében is, amit néhány éve a szakma tiltakozására fittyet hányva az illetékesek Debrecenbe akartak költöztetni. Az utólagos bölcsesség ilyen esetekben sok emberi és pénzbeli vesztességgel jár, de ha ebben komoly rutint szerzett már az ország. (T.E.)

Címkép: Békési Joe: Demeter Szilárd