Blöff 1

Posted by

Nincs új a nap alatt…
Sem „Magyar Lajost”, sem Báthory Istvánt, sem az 1956-os forradalom lengyel–magyar vonatkozásait nem tanítanák a jövőben a lengyel iskolásoknak történelemórán, ha végrehajtják a tervezett tankönyvreformot. Az ügyben közösen tiltakoznak magyar és lengyel történészek.
„Kultúrharc folyik Lengyelországban is, kár lenne ezt letagadni. Mi viszont nem szeretnénk, ha a lengyel–magyar kapcsolatok hosszabb távon ennek áldozatul esnének. Hiszen mindenki beláthatja, hogy ha a lengyel diákok nem tanulnak a két nép közös történelméről, a pozitív vonásairól, akkor előbb-utóbb akár az is bekövetkezhet, hogy a jelenlegi baráti érzelmek a két ország polgárai között semlegessé válnak” – mondta a Szabad Európának Mitrovits Miklós. A történész-polonistával nemrég készítettünk beszélgetést Szelfi című podcastsorozatunkban annak kapcsán, hogy megjelent legújabb könyve, amely az 1945 utáni magyar–lengyel kapcsolatok hátterét tárja fel.
Mitrovits Miklós volt az egyik megfogalmazója annak a felhívásnak, amelyet magyar és lengyel részről is történészek, polonisták, levéltárosok, irodalomtörténészek írtak alá. A Magyar Tudományos Akadémia Magyar–Lengyel Történész Vegyesbizottságának közös tiltakozó állásfoglalása azután született, hogy nyilvánossá vált a lengyel kormány terve az iskolai történelemtanítás
megreformálására.
Mitrovits szerint nagyon pozitív, hogy lengyel részről a legrangosabb egyetemek vezető oktatói is aláírták a felhívást, ráadásul az érintettek világnézetileg is széles skálát reprezentálnak, így senki nem mondhatja esetleg, hogy a PiS-hez kötődő, politikai jellegű kezdeményezésről van szó. A dokumentumot eljuttatták Lengyelország budapesti nagykövetének is, aki ígéretet tett rá, hogy továbbítani fogja a lengyel kormányhoz. (Szabad Európa)