Blöff 3.

Posted by

Lesz itt elég tanács
Újabb testület, újabb hangzatos nekirugaszkodás – különben pedig amolyan újrahasznosított emberek csapatának tűnik a miniszterelnöki tanácsadó testület névsora. A cél „a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére” fókuszál, de hivatalosan március 15-dikén kezdi meg formálisan is munkáját. Tény, hogy a tagok közt magas rangú biztonsági/hírszerzési emberek is ülnek, amiből a hírt kiszivárogtató Panyi Szabolcs azt a következtetést vonta le, hogy „a testület létrehozása komoly változásokat jelezne a magyar nemzetbiztonsági szervek politikai felügyeletében is, hiszen jelenlegi posztjáról Papp és Kovács is távozhat, átadva helyüket egy politikailag lojálisabb új generációnak”.
A tervek szerint a következő napokban véglegesítik a testület működésének jogszabályi kereteit, így többek között azt is, hogy milyen tiszteletdíj jár majd a tagoknak, vagy éppen milyen lesz a munkájukat segítő apparátus. A részletekről szóló kormányrendelet pedig még március 15-e, a működés hivatalos startja előtt megjelenik.
Egyre több a bizottság, a tanácsadó, ami azt is jelezhetné, hogy ha a széles körű egyeztetések nem is, de a körön belüliek gyakoribbá válnak. Mégis, nekem az az érzésem, hogy a paraván mögötti sokszereplős alkuk, egyeztetések adott esetben az egyszemélyi felelősség súlyát hivatottak enyhíteni, ám az egyszemélyi döntések számát ez aligha fogja befolyásolni. A „kipróbált emberek” sok posztot megjártak, többségük olyan sakkfigura, aki már bástyától futóig megjárta a hadak útját, s korábbi tanácsai valószínűleg ritkán értek révbe. A nagyzoló feladat-meghatározás mindenre és semmire érvényes gumiszöveg – ettől sem várható a vezetési módszer átfogó reformja, viszont fáradságot és kormányköltséget nem kímélve elégíti ki néhány ember hiúságát és teremt álfórumot a fontoskodásnak, ahogy sok sallang az Orbán Viktort amúgy is népes érdemi stáb körül. Figyelmesen olvassuk el a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) kiadott közleményt, amely azt írja: “A veszélyek korában Magyarország békéjének és biztonságának erősítése, valamint a magyar emberek életfeltételeinek javítása a kormány legfontosabb célkitűzése. Ennek a munkának a támogatásáért született döntés a kormány mellett állandó jelleggel működő stratégiai tanácsadó testület megalakításáról. A testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésével, különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.
Ki is lehetne a tekintélyes testület elnöke, mint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója? Tagjai: Bakondi György, Kovács Árpád, Maróth Miklós, Papp Károly és Stumpf István. (T.E)