Roby Lakatos, a modern Bihari János

Posted by

Fest of Fifty by Roby Lakatos – Fesztivál a Hajdúságban

A Debrecenhez közeli Mikepércs község lesz a helyszíne május 25. és 28. között a Fest of Fifty könnyűzenei fesztiválnak, a Towerful Events eseménysorozat keretében. A pünkösdi ünnepkörhöz igazodó fesztivál a nemzetközi zenei világban elismert és ünnepelt magyar hegedűvirtuóz nevéhez kapcsolódik, támogatója pedig a Mikepércsi Református Egyházközség.

Roby Lakatos a legendás Bihari János zeneszerzőnek, a verbunkos zene és magyar zenei romantika egyik virtuózának leszármazottja. Roby hegedűjátéka számos koncerten volt hallható a New York-i Carnegie Halltól a londoni Albert Hallig és a Vatikánig. Zenei talentumát számos ország rangos díjakkal ismerte el, legutóbb az elmúlt évben Madridban vehette át a Spanyol Kulturális Minisztérium kitüntetését.

A Towerful Events eseménysorozatot a Mikepércsi Református Egyházközség lelkipásztora, Czapp József indította el 2021 májusában. Számos koncertet szerveztek, mindig egy-egy jótékonysági és közösségi kezdeményezés támogatásának céljából. A Towerful Events országosan ismert 2022 decemberében lett, amikor Roby Lakatos Mikepércs templomában tartotta lemezbemutató koncertjét, közösen a népszerű Gang Tango zenekarral. Ez a koncert egyben az együttműködés kezdőpontja lett: a világhírű hegedűvirtuóz felkarolta a Towerful Events eseménysorozatot, és ezzel megnyílt a lehetőség a Fest of Fifty by Roby Lakatos elnevezésű nemzetközi fesztivál megszervezése előtt-

A fesztiválon a világ ismert és népszerű szólistái és zenekarai adnak koncertet – Roby Lakatos & Ensemble, Goran Bregović, Palya Bea, Micheller Myrtll, Tony Lakatos és Juliana Da Silva, Joscho Stephan, a godfater vagyis Tátrai Tibor és még sokan mások –, és ezzel elősegítik a hazai zenekultúra nemzetközi népszerűsítését. De határozott célja van annak is, hogy a helyszín egy kisebb község, mert így a fesztivál segít mérsékelni a nagyvárosok szívóhatását.

Így szól a Roby Lakatos zenekar:
(158) Roby Lakatos & his ensemble live at Jardin Musical – YouTube