Mennyit ér a tanár munkája

Posted by

Tanárblog
>Itt az érettségi dolgozatok javításának ideje. Megkérdeztem, bruttó 2036 Ft egy érettségi kijavítása. Ebben benne van 2 esszé/fogalmazás (angol), és az is, hogy végignézi az ember a diákok által adott megoldásokat, és beküldi a központba a szintén elfogadható alternatívákat. Ezt, nekik legyen mondva, rendszeresen felülvizsgálják, és adnak ki kiegészítetett javítókulcsot – mikor is újra végig kell menni az összes vizsgán, és megnézni, hogy kinek lehet még 1-2 pontot adni.

A 2036 Ft bruttó az ugye kb. 1400 Ft nettó. Egy érettségi alapos, tisztességes kijavítása 45 perc, azaz kevesebb, mint 2000 Ft-os az órabér. Van egy ügyvéd ismerősöm, az óradíjából 15 érettségit lehetne kijavítani. A kazános a 15 perces rendes évi karbantartást 25 000 Ft-ért vállalja (“számla ugye nem kell, főnök?”). Egy orvosi konzultáció 35 000 Ft – egy egész csoportnyi érettségi.
Persze, tudom, hogy egy ügyvéden komoly felelősség van, de sztem egy diák jövője, az, hogy bekerül-e, és ha igen, milyen egyetemre, fizetős helyre-e, avagy államilag finanszírozottra, szintén nem mellékes, adott esetben milliós következményei lehetnek egy családra nézve.
Biztos, hogy ez az a speciális szakmunka, aminek az ára/értéke egy csőgörényes duguláselhárításhoz képest csupán 5%??? Miért van ez így beárazva? És mikor lesz az, amikor a tanár visszaküldi a szerződést a tankernek egy ellenejánlattal, minimum 5000 Ft nettó óradíjat kérve (ami ugye egy ügyvéd óradíjának a hatoda). Vagy nem javít érettségiket.