Viharfelhők a klímakonferencián

Posted by

FR
>Azzal fenyegetőzik az Európai Unió klímavédelmi felelőse, hogy „készek kilépni” az ENSZ tárgyalásaiból, amennyiben nem sikerül előrelépést elérni, hogy az évszázad végére 1,5 fokban korlátozzák a globális felmelegedés mértékét – í
rja a Bloomberg. Frans Timmermans ugyanakkor még optimista a Sharm El-Sejkben zajló COP27 nevű találkozó eredményét illetően. A tervek szerint pénteken véget érő tárgyalásokat egy nappal meghosszabbították, hogy az országoknak lehetőségük legyen olyan megállapodásra jutni, ami előmozdítja az éghajlat-politikai intézkedéseket. Azonban az uniós tisztviselő aggodalmát fejezte ki, mondván, „ az EU inkább ne hozzon semmilyen döntést, mint egy rossz döntést”.
Az EU a kéthetes tárgyalássorozat utolsó szakaszában, csütörtökön azzal állt elő, hogy olyan pénzügyi eszközt hozna létre, amely az éghajlatváltozás által a világ legsebezhetőbb országaiban okozott veszteségek és károk kifizetésére szolgálna. Cserébe azt várta volna, ha ezek az országok vállalnák, hogy 2025 előtt elérik a globális kibocsátási csúcsot, és fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelőanyagok használatát. Az EU azon fejlődő országok követelésére reagált ezzel, amelyek a leginkább szenvednek azon globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárási jelenségektől, amiket nem ők okoztak. A COP27 elnöksége egész éjjel dolgozott azon, hogy összegyűjtse a különböző országok véleményét, és olyan szöveget dolgozzon ki, amely kiegyensúlyozottá teszi az összes álláspontot – közölte a találkozó elnöke, Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter szombaton a sajtóval. „A felek túlnyomó többsége jelezte nekem, hogy kiegyensúlyozottnak tartja a szöveget, és hogy az áttörést jelent, amely konszenzushoz vezethet. Minden félnek teljes joga van ahhoz, hogy csatlakozzon vagy ne csatlakozzon a konszenzushoz” – fogalmazott.