Ezer év után újra: a Naprendszer bolygói randevúznak

Posted by

Világos Blanka, amatőrcsillagász

>Több mint ezer éve volt utoljára ilyen, most júniusban viszont megcsodálhatjuk ezt a látványt bónusz égitestekkel. Utoljára 947-ben volt arra példa, hogy a hajnali égbolton feltűnt a Naprendszer összes bolygója. Idén június 17-e és 28-a között viszont szerencsére ismét megfigyelhetjük ezt a ritka jelenséget, mely legközelebb csak 2492. áprilisában fordul elő. A hajnali égen a keleti horizont felett megfigyelhetjük sorban a Naptól való távolságuk sorrendjében a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt, emellett a fogyatkozó Hold is látható lesz mindig más és más bolygók között. Ugyanakkor távcsővel megfigyelhető lesz az Uránusz és a Neptunusz is. A csillagászat kedvelői távcsöveikkel láthatják még ezeken a hajnalokon a Plútót, valamint a legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygót, azaz a Vestát. Ráadásként a Fiastyúk is feltűnik majd a Vénusz felett.

illusztráció

Június 22-én hajnali 3 óra 50 perckor a bolygók és a Hold helyzete a keleti horizont felett (bekarikázva a szabad szemmel nem látható bolygók pozíciója) /Kép forrása: Svabhegyicsillagvizsgalo.hu/

Az első bolygó, a Szaturnusz már éjfélkor kel, de várnunk kell még sorban a többire. Utolsó előtti bolygóként a Vénusz már 3:30-kor elég magasan lesz, a Merkúr azonban csak 4 óra után emelkedik megfigyelhető magasságba. A Nap viszont 5 óra előtt már felkel, tehát 4 órakor már igencsak pitymallani fog az égbolt.

A bolygókat 105 fokos látószög mentén figyelhetjük majd meg, viszont nagyon rövid idő áll a rendelkezésünkre, hiszen korán kell fel a Nap, már 5 óra előtt, a teljes bolygósor viszont csak 4 óra után kerül a horizont fölé. Persze korábbi időpontokban már egyes bolygókat megfigyelhetünk a sötétben.