Köztársasági elnökjelöltjeink mit kezdtek a 15 percükkel?

Posted by

 Zöldi László
>Hazánkfia, a felvidéki Mezőlaborcról Amerikába elszármazott Andy Warhol a popkultúra meghatározó személyisége. A ruszin család sarja 1974-ben olyan jövőt képzelt el, amelyben mindenki híres lehet 15 percig. Bárkit meghívhatnak egy tévéstúdióba, ahol kap negyedórát, hogy kifejtse a nézeteit. Másnap megismerik a húsboltban, harmadnapra azonban elfelejtik. E 15 percet kapták meg a köztársasági elnökjelöltjeink is, bár tegnap nem a szónoklat minőségén múlt, hogy a kétharmados többség Novák Katalint választotta államfővé.

Ha a minőségen múlt volna, nálam az ellenzék jelöltje nyer. Nem azért, mert rokonszenvesebb, elvégre a fele annyi idős hölgy sem ellenszenves. Gyökeresen más igénnyel léptek föl. Róna Péter a biztos vereség tudatában volt méltóságteljes. 56-os „disszidensként” angolszász nyelvterületen tanulta a demokráciát. Ifjabb versenytársa meg is nevezte azokat, akik okították. Martonyi Jánost, Balog Zoltánt, Áder Jánost, Kövér Lászlót és Gulyás Gergelyt. Tőlük azonban nem demokráciát, hanem szakmát tanult. Egykori főnökét, Kásler Miklóst meg sem említette, talán azért nem, mert miniszterséget sem tanulhatott tőle..

Feltűnt, hogy otthonosan mozog a képes beszédben. A sűrített hasonlatot könnyebb megérteni, ráadásul többféleképpen értelmezhető. Ha például az orosz rulettet hozta szóba országunk függetlensége ürügyén, akkor a harcedzett veteránokra utalt, akik a kocsmában a forgópisztoly nem minden lyukába tettek lőszert. Így húzogatták a ravaszt, és vagy belehaltak, vagy nagy pénzt vágtak zsebre. Mindezt persze Putyin ellenes megnyilvánulásként is lehet érteni, ha nagyon muszáj.

Róna Péter ennél egyértelműbb volt. Kerülte a választási kampány idején dívó durvaságot, elegánsan szólt be a hatalmat gyakorlóknak. Úgy a tizedik perc táján akadt egy vérfagyasztó mozzanat is. Épp az országot elárasztó mélyszegénységről beszélt, amikor a fölötte lévő pulpitusról elhangzott egy alighanem pikírt megjegyzés. (Nem hallottam.) Az ellenzék köztársasági elnökjelöltje oldalra fordult, fölnézett az ülésvezetőre, valószínűleg a házelnök Kövér Lászlóra. Egy szót sem szólt, majd visszafordult, és mintha mi sem történt volna, folytatta a felolvasást. Felsőoktatási pályafutásom során sokszor álltam az amfiteátrumszerű előadóterem mélyén. Tapasztalatból tudom, hogy egy-egy rossz ízű diák-megjegyzést e jeges szótlansággal lehet leginkább rendre utasítani.

 

Tíz mondat Róna Péter és Novák Katalin beszédéből (Hír TV, 2022. március 10.)

 

Az Alaptörvény érvényes törvény, ezért rendelkezéseit be kell tartanunk. (Róna)

A nemzeti egység látszata csak erőszakkal biztosítható. (Róna)

A társadalmi sokszínűség a sikeres országok ismérve. (Róna)

Ha nem tudunk kijönni egymással, nincs az a fék, nincs az az ellensúly, ami megmentene minket. (Róna)

Méltányosság nélkül nem lesz megbékélés, és megbékélés nélkül nem lesznek demokratikus intézmények. (Róna)

Az Oroszország által indított háború védhetetlen és megmagyarázhatatlan. (Novák)

Nem fogjuk megengedni, hogy a drágán szerzett függetlenségünkkel bárki orosz rulettet játsszon. (Novák)

A válságkezelésben sokat tapasztalt a kormány. (Novák)

Nekem kell megjeleníteni az összetartozást. (Novák)

Érdemes az angol gyep titkát megfejteni, még ha egy magyar virágos rét közelebb is áll a szívünkhöz. (Novák)

Médianapló, 2022. március 11.