27 ezer szavazatszámlálót gyűjtött eddig az ellenzéki összefogás

Posted by

Helyben.hu
>Már több mint 27 ezer szavazatszámlálót toboroztak civilek. Ők az ellenzéki pártok delegáltjaiként ügyelnek majd április 3-án a választás tisztaságára, nem mellesleg megszámolják a voksokat is az ország 10 214 szavazókörében. Lesz valami, amiben a választás előtt legyőzheti a Fideszt az ellenzék: hatékony volt a civilek és az ellenzéki pártok toborzó kampánya, így könnyen lehet, hogy több szavazatszámlálót delegálnak az ellenzéki pártok országszerte a szavazókörökbe, mint a kormánypártok. Az egy-egy szavazókört lefedő, országszerte összesen 10 214 testület – amelyek április 3-án hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek – feladata azonban nem csupán a szavazatszámlálás, hanem a választás napján az adott szavazókörben a voksolás törvényes lebonyolítása. Vagyis ezeknek a testületeknek a szavazás és az eredmény-megállapítás tisztaságának biztosítása egyaránt dolga.

Több civil szerveződés is régóta dolgozik azon, hogy a toborzó munkával elérjék: április 3-án mind a tízezer szavazókörben legyen legalább 2–2 felkészült szavazatszámláló, vagyis összesen legalább 20 ezer ember, aki hozzájárul a választás törvényes lebonyolításához. Ahogy a Fidesz–KDNP is toboroz saját szavazatszámlálókat, pártdelegáltakat a választásra, az ellenzéki pártok is már tavaly nekikezdtek ennek. Az együttműködő hat ellenzéki párt a Tiszta Választásokért Alapítványt bízta meg a feladattal, így jött létre a „Húszezren a tiszta választásért 2022-ben” (20k22) kezdeményezés.

Szavazatszámlálás a 2018-as parlamenti választás idején © hvg.hu

A 20k22 szóvivője, Ruskál-Klemm Csilla a hvg.hu-nak elmondta, tavaly novemberben érték el a tízezres számot, idén február elejére pedig már 17,5 ezer jelentkezőt regisztráltak, de mivel a következő fázisokban – a szavazatszámlálók oktatása, majd az eskütétel során – lehet lemorzsolódás betegség vagy más ok miatt, folyamatosan toboroznak. De nemcsak ők: a tavaly őszi ellenzéki előválasztás megszervezésében és az ottani szavazatszámlálásban részt vevő civilek, a Számoljunk Együtt Mozgalom is az alapítvány partnere.

Jó lenne a 20 ezer, még jobb a 30 ezer

Január végére a 20k22 felhívására jelentkező 17,5 ezer ember mellett a Számoljunk Együtt Mozgalom további 10 ezer regisztráltról számolt be. Vagyis nincs messze a 30 ezres szám, ami még jobb lenne, mint a minimum célként kitűzött 20 ezer. Ha ugyanis 30 ezer szavazatszámláló összejönne, akkor mindenhol 2–2 delegált a szavazókörben tudna dolgozni, egy további pedig végigkísérhetné a mozgóurnát, ellenőrizve az ilyen szavazások tisztaságát, ahogy azt is figyelni tudná, hogy a szavazóhelyiség közelében ne történhessen választási bűncselekmény. Könnyen kiszámolható, hogy a 10 214 szavazókörben április 3-án a szavazás lebonyolításához és a szavazatszámláláshoz legalább 51 ezer ember összehangolt munkájára lesz szükség, közülük pedig legalább 20 ezer a pártdelegált. A bizottságok a legtöbb esetben nem minimál létszámmal működnek, a 20 ezer pártdelegáltnál már a 2018-as választáson is jóval több volt. Akkor valamivel több, 10 285 szavazókört jelöltek ki az országban, ezekbe pedig a Fidesz és a KDNP jelölőszervezetként összesen 14,5 ezer tagot delegált. A most közös listával induló ellenzéki pártok akkor – a Momentum nélkül – összesen 15,1 ezer tagot delegáltak. Ám míg 2018-ban a kormánypártoknak minden testületben volt legalább egy delegáltja, a koordináció hiánya miatt a számszerűen több delegálttal bíró ellenzéki pártoknak nem: a szavazókörök tizedében egyáltalán nem voltak jelen.

Ruskál-Klemm Csilla szerint ezért is fontos, hogy ezúttal minden szavazókörben legyen legalább két, az ellenzéki pártok által delegált számláló. Bár a 20k22 mozgalom tavaly nyáron csatlakozott önkéntesként a hatpárti alapítvány által koordinált toborzó munkához, maga a kezdeményezés jóval régebbi, és két ember fejéből pattant ki. Kovács Imre és Müller Péter szavazatszámlálóként, illetve önkéntes aktivistaként rálátott a korábbi választásokra. A szavazatszámláló-szervezés problémakörét látva kezdtek el még 2020 őszén megoldási javaslaton dolgozni.