Az EBESZ teljes missziót küld a magyar választásra

Posted by

Halmai Katalin
>Teljes körű missziót küld Magyarországra az országgyűlési választások tisztaságának megfigyelésére az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – írta a Twitteren Halmai Katalin, a Népszava újságírója. Ezzel Magyarország a második EU-tagállam, ahová ilyen széles körű megbízással rendelkező EBESZ-misszió érkezik.
Az EBESZ pénteken döntött arról, hogy korlátozott, vagy teljes körű missziót küldjön Magyarországra. A kettő között az a különbség, hogy a korlátozott küldöttségben kevesebb megfigyelő dolgozik, és tevékenységük elsősorban a választás előtti és utáni időszak alapos feltérképezésére terjed ki, míg a teljes körű misszió jóval nagyobb létszámú, kiegészül azokkal a megbízottakkal, akik a szavazás napján ellenőrzik a választási eljárásokat a számukra kijelölt körzetekben – írta vonatkozó cikkében a Népszava.
Január közepén 62 európai parlamenti képviselő kérte a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalát, hogy teljes körű misszió Magyarországra küldését javasolja az EBESZ illetékeseinek. A politikusok magyar civilszervezetekkel együtt azzal magyarázták ezt a kérést, hogy aggódnak a magyar választások demokratikussága miatt.