MZP közzétette a lejáratására készült dokumentumot

Posted by

Egy 67 oldalas,  dokumentumot tett közzé hétfő délután Márki-Zay Péter. Arról a paksamétáról van szó, amelyet a DK a Fidesztől kapott lejáratására. Az anyag nagy része korábbi, már publikált cikkek összeollózása, amelyek Márki-Zay Péterrel foglalkoztak.  A  „Márki úr gyenge pontjai” között a feleségéhez „köthető csecsemő elhalálozási esetet” említi a dokumentum, amely az ismeretlen szerzője szerint „kiaknázatlan”. a kormányközeli média már cikkezett Márki-Zay feleségének szülésznői tevékenységéről és vállalkozásáról, azt állítva, Márki-Zayné Vincze Felícia egy csecsemő halálért felelős. Az Origo.hu ugyanakkor jogerősen pert vesztett az idén áprilisban, és 2 millió forintot kellett fizetnie. a másodfokú ítélet megerősíti a szeptemberi bírói ítéletet, kimondja, hogy még csak fel sem merült a felelőssége egyetlen csecsemő haláláért sem (a K-vitamin cseppekről is megállapították, hogy azt a baba megkapta, de érthetően nem az erre fel sem jogosított szülésznő feleségemtől, hanem a gyermekorvostól, akinek a szakmai irányelvét a szülésznőn nem lehet számon kérni)”. Márki-Zay felesége már két évvel ezelőtt „a lejáratás és zaklatások hatására abbahagyta szülésznői működését” – írta a Facebookon Márki-Zay. A másik téma, amelyet említ a dokumentumot, Márki-Zayék amerikai és kanadai tartózkodását érinti. A „jelentés” írója megjegyzi azt is, hogy egy 22 évvel ezelőtti ügyről van szó, „azaz igencsak elhalványult információkkal dolgoztunk, továbbá, minden szempontban elévült cselekedetekről tudunk csak beszélni”.Egy MLM-rendszerben, piramisjátékként működő cég ködös ügyeivel próbálják összefüggésbe hozni Márki-Zayt.
A ‘90-es években működő vállalkozásról az olvasható a dokumentumban, hogy „a működés alapja nem a szokásos befektetési pénz gyűjtése, hanem egyfajta ügynöki tevékenység, biztosítás, életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás közvetítés volt, ami mögött a nagy biztosító társaságok termékeit lehetett megtalálni.” Egy MLM-rendszerű ügynökhálózatot működtettek, amely hatékony „pénzgyárként” működött. A dokumentum nem nevezi meg konkrétan ezt a céget, illetve az egész MLM-es történet mögé nem tesz semmilyen bizonyítékot.  A cég fizetésképtelen lett – írják. Azzal indokolják, hogy nem lett nagyobb botrány az ügyből, mert a veszteséget benyelték a nagy biztosítótársaságok, amelyek a bizalomvesztés elkerülése érdekében inkább átvették a veszteséges portfóliót, mert nem akartak belemenni egy „per hullámba”, ami nagyobb károkat okozott volna. A jelentés szerint az ügynökhálózat „egyik legproduktívabb és legtehetségesebb fiatal kádere” volt Márki-Zay, aki részt vett a pénzek „kiáramoltatásában”, „tisztára mosásában”. Annak érdekében, hogy az érintettek elkerüljék a felelősségre vonást, a cég nevét megváltoztatják, és a teljes működést egy másik helyre költöztetik, ahol Márki-Zay kapcsolatba kerül Botka László szegedi polgármesterrel is. A cég végelszámolása után költöztek Kanadába Márki-Zayék, „kicsit fel kellett szívódni, hogy leülepedjenek a dolgok”. De a dokumentum nem írja ennél konkrétabban, miért kellett elmennie Márki-Zayéknak. Később az szerepel, hogy a 2008-as nagy gazdasági világválság „elmossa az ügyet”.
Majd a család hazaköltözik Magyarországra, ahol Márki-Zay „kézhez kapja” a pénz rá eső részét. A pénz egy részét a jelentés szerint Márki-Zay itthon fekteti be egy a kitakarások miatt nem látszó helyre, a pénz egy másik részét pedig „kimenekíti Kanadába”. A dokumentum szerint ebből a pénzből finanszírozhatta Márki-Zay a miniszterelnök-jelölti kampányát.
Az egész szöveg nagyon ködös. Hogyan működött pontosan a rendszer? Mit jelent az, hogy részt vett a pénzek kiáramoltatásában? Miért kellett „tisztára mosni”, mi volt törvénytelen? Hol a bizonyíték arra, hogy fizetésképtelen lett a cég? Melyik nagyobb biztosítókról van szó, amelyek benyelték a veszteségeket? Nem nevesítenek egyet sem.

A jelentés itt olvasható Márky-Zay Péter oldalán. Más személyekre vonatkozó részek ki vannak takarva.

Címkép: A dokumentumok bemutatása