Mittelcinemafest: remek olasz filmek jönnek novemberben

Posted by

19. Olasz filmfesztivál – A legújabb olasz filmek november 6. és 16. között

>Toni Servillo fergeteges főszereplésével, az idei Velencei Filmfesztiválon több díjat nyert, a Belle Époque Nápolyában játszódó Itt én nevetek című drámával nyílik november 6-án a 19. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest a budapesti Puskin moziban. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén november 6. és 16. között a Puskin és a Tabán moziban egy tucat – a legújabb és legjobb – olasz alkotást, köztük több fesztiválsikert nézhet majd meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A legtöbb filmet csak egyszer vetítik, így érdemes már most megvásárolni a jegyeket.

A budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik meg november 6-án a 19. Olasz Filmfesztivál. A 20. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film főhőse a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta. A színházben élt igazán, de a feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának szinte minden perce hasonlóképpen a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta merész vállalkozásra adja a fejét. Paródiát készítene a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D’Annunzio egyik tragédiájából. D’Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát s ebből bomlott ki Olaszországban az első nagy szerzői jogi per. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma – rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. Mikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben fellazulnak az elkülönülés szabályai, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremierje az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latin-amerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői ikertestvérek: Damiano és Fabio D’Innocenzo. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanót olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is komoly sikert aratott Futura című film. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiataloknak a jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

Végül a Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film egy párizsi antikváriusról, Pierre-ről szól, akinek élete a ritka könyvek és bénult lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

Címkép: Itt én nevetek eredeti plakátja