Két éve égett a Notre-Dame

Posted by

Két évvel a Notre-Dame-ban pusztított tűz után a francia elnök személyesen nézte meg, hol tart a világhírű párizsi székesegyház rekonstrukciója. Emmanuel Macron most járt először a katasztrófa óta bent a katedrálisban. Ácsokkal, állványozókkal, technikusokkal találkozott. “Még csupán az egyik szakaszban vagyunk, látszik az is, mennyi munka van még hátra, de egyben kollektív büszkeséget is érzek. Két év alatt sokat tettünk, és a legrosszabbat sikerült elkerülnünk” – mondta.

2019. április 15-én sokkolták a világot a lángokban álló katedrális képei. A tragédia után az államfő azt ígérte, 5 éven belül, a 2024-es olimpiáig helyreállítják a kárt, amit a tűz okozott. Nem számoltak azonban a koronavírus-járvánnyal – a munkálatok a pandémia miatt elhúzódnak. A biztonsági részük ugyan befejeződött, ám ez csupán a kezdet.

“Hátravan még a második fázis, a tető és a torony helyreállítása, ami jó eséllyel 2024 után is is eltart – mondta az UNESCO illetékese. Mechtild Rössler. Az ENSZ szakosodott szervezete jóváhagyta a döntést, hogy a tűz előtti állapotára állítsák helyre a katedrálist. “Ez a templom a Szajna-part része, az UNESCO világörökség része, ezért fontos, hogy megőrizze eredeti arculatát. Ezért bölcs döntésének tartjuk a francia kormány szándékát” – fogalmazott Rössler.

A Notre-Dame restaurálására 833 millió euró adomány gyűlt össze a világ minden részéből.