A vagyonnyilatkozatok szemfényvesztése

Posted by

p.a.

>Értelmetlen? Egyáltalán nem.
A távoli múltban, a rendszerváltás környékén, amikor még sokan hittek abban, hogy a politikus vagyongyarapodása ellenőrizhető kell legyen és sokan hittek úgy általában a politikusok elszámoltathatóságában, akkor megalkották a vagyonnyilatkozat intézményét. Eleve nem sok értelme volt. Mondhatnánk, hogy ma még kevesebb, de ez nem így van. Mára értelmet nyert. Eltereli a figyelmet és szórakoztat.
A sajtó asszisztál. Mindegy, hogy az Index vagy a Telex, az Origo vagy a 444, mindegyik nagy buzgalommal veti bele magát a valóságot nyilvánvalóan nem tükröző (miért tükrözné, kinek az érdeke, hogy tükrözze?) vagyonnyilatkozatok elemzésébe. A napokban kiderült, hogy Varga Judit talán jogtalanul vette fel a CSOK-ot, Rogán Antal újranősült, Karácsony Gergely megvette egy 37 négyzetméteres nyaraló felét. És megint láthatjuk (mint minden alkalommal, ezt igazából már unjuk is), hogy Orbán Viktor a történelem legszerényebb anyagi helyzetben lévő országvezetője.
Bulvár.
Varga, ha a PR csapata azt mondja, gond nélkül visszafizeti a CSOK-ot, ha nem azt mondja, akkor minden papírt beszerez, amivel a törvényességet igazolhatja (vagy simán törvényt módosít, ha az kényelmesebb). Karácsonyon jót röhögünk, Rogán esküvője meg – hát, tényleg ez a vagyonnyilatkozat lényege?
Nem kell sorolni, nem kell bizonyítani, hogy miért nem éri el (sőt, még csak meg sem közelíti, leginkább nem is érinti) eredeti célját a vagyonnyilatkozatosdi.
De legalább elszórakozunk. Van miről írni. Van mit olvasni. Olyan, mintha politikával foglalkoznánk, pedig csak legalja bulvárt gyártunk/fogyasztunk.
Egy Blikknél komolyabb újság akkor járna el helyesen, ha csak ennyit írna: „Ismét közzétették a politikusok vagyonnyilatkozatait (minden nyilatkozatok legértelmetlenebbikét), amelyek rendszerint semmi használható vagy fontos információval nem szolgálnak.”
Esetleg el lehet gondolkozni, hogyan élt túl három évtizedet ez a szép szokás. Azt hiszem, mindannyian tudjuk a választ: kell a show. Hogy ebben miért partner a teljes sajtó, azt már nehezebb megérteni.

https://miigyelunk.blog.hu/