Illik-e Torgyánt haló porában  leférgezni?

Posted by

Zöldi László
> A „patakvéres” ügyvéd szinte napra pontosan négy esztendeje távozott az élők sorából. Az évforduló alkalmából digitális ismerősei körében tegnap vita robbant ki róla. Az egyik hozzászóló, aki egyébként újságíróként éveken át tudósította Esztergomból a tatabányai napilapot, a kisgazda politikusról és az első Orbán-kormány vidékfejlesztési miniszteréről ezt jegyezte föl a közösségi üzenőfalra: „Féreg frakkban.”

Az állati hasonlat kétségkívül erőteljes, hatásos stíluselem. Magam is azt tanítom az újságírással kacérkodó kommunikáció szakos diákoknak, hogy nem árt, ha az állatokról kétféle hasonlat van a tarsolyunkban. Az egyiket a rokonszenves vitapartnernek szánjuk, és azt jegyezzük meg róla, hogy éltető víz híján „tátog, mint hal a szatyorban” (Régi magyar közmondás.) Ha pedig ellenszenvesnek találjuk, akkor az jár neki, hogy annyit ért az egészből, mint „süket disznó a búzában”. (Még régebbi közmondás, és az eredete homályba vész.)

Elismerem, hogy a féreghez alliterál a frakk, amennyiben a két szó ugyanazzal a hanggal kezdődik, de Torgyán doktor pohos termetére és festett hajához mégsem illett. Inkább a fehér öltöny zöld nyakkendővel, és a Fradi focicsapatának juttatott milliárdos állami támogatás. Attól tartok azonban, hogy a fészbukozó tollforgatót nem ez a megfontolás ragadtatta férgezésre. Emlékezett és emlékeztetett arra, hogy az 1996-ban éppen ellenzéki politikus március 14-ére hirdette meg az úgynevezett kormánybúcsúztatót a Parlament előtti térre.

Százezernél többen gyűltek össze, többnyire a vidéki Magyarországról érkeztek, például traktorral is. A kisgazda párt elnöke tíz percig beszélt hozzájuk, szónoklata föllelhető a világhálón. Papír nélkül, látszólag rögtönözve, valójában tudatosan építkezve. A keretet állatoktól kölcsönözte. „Álliberális, undorító férgeket és dögkeselyűket” emlegetett, valamint „liberális férgeket” és „liberális dögkeselyűket”. Ezzel magyarázható, hogy mondandóját az utókor féregirtós beszédnek nevezte el.

Torgyán József egyebek közt arról is nevezetes, hogy ő kezdte leférgezni a másik politikai oldal megtesetesítőit. Bocsánatos vétek, hogy az utókor egyik képviselője ezt nem felejtette el neki. Az viszont zavar, hogy újságíróként nem győződött meg arról, vajon a 84 éves korában elhunyt ügyvéd-politikus porhüvelye urnában vagy koporsóban nyugszik-e. Mert ha koporsóban, akkor a férgezés logikus ugyan, egyúttal azonban kegyeletsértő is.

Tíz mondat a féregről

Álliberális, undorító férgek, dögkeselyűk lepték el hazánkat. (Torgyán József kisgazda politikus, YouTube.com, 1996. március 14.)
Torgyán féregirtó kifejezései belőlünk is viszolygást váltanak ki természetesen. (Csurka István MIÉP-politikus, Magyar Fórum, 1996. március 21.)
Én tiltakoztam csak azért, hogy a pártnak ne legyen szkínhed képviselőjelöltje. A többiek nem. Ma mégis ők mondják rólam, hogy szélsőséges vagyok, pedig még csak nem is féregirtóztam. (G. Maczó Ágnes volt kisgazda politikus, 24 Óra, 1997. október 20.)
A „férgeket” és „dögkeselyűket” Torgyán a szocialista-liberális koalíciónak szánta, ám saját fejére és pártjára hullottak vissza. (Kávássy János Előd történész, Magyar Hírlap Online 2016. március 2.)
Számos mifelénk ismeretlen, főleg bélféreg-beteg van a migránsok között. (Kecskés László szombathelyi orvos, Fidesz-politikus, Nyugat.hu, 2016. szeptember 19.)
A férgeket ki kell ásni, a tetveket meg kell tizedelni, és engedni kell ezt a jobb sorsra érdemes várost paraziták nélkül növekedni, virágozni. (Cserép János, az ellenzék közös polgármester-jelöltje Esztergomban, cserepjanos.hu, 2019. június 9.)
A balliberális férgek veszélyhelyzetben is rombolnak, viszályt szítanak, pusztítanak. (Dippold Pál publicista, Magyar Hírlap, 2020. április 28.)
Mi meg várjuk, hogy bocsánatot kérjenek a sajtóférgek áskálódásért. (Rab László újságíró, VárosiKurír.hu, 2020. augusztus 16.)
Nem akarnak elveket a választóik fejébe verni, csak pozícióba jutni. És ha ehhez féreggé kell válni, akkor féreggé válnak. (Trombitás Kristóf publicista az ellenzéki pártokról, Vasárnap.hu, 2020. október 11.)
Féreg frakkban. (Rafael Balázs újságíró Torgyán Józsefről, Facebook.com, 2021. január 23.)

Médianapló, 2021. január 24.