Január, február, itt a nyár

Posted by

Fábián András
>Február 13-dika Budapest felszabadulásának ünnepe. Nekünk, sokaknak. Vannak, akiknek erről nem a náci megszállás és vele a háború vége, hanem a budai várból február 11-12-én végrehajtott náci kitörés jut eszébe. Külföldről is szoktak jönni boldogan ünneplő neonácik, vonulnak, zászlót lengetnek, aztán leisszák magukat a hősi vér áztatta magyar földig. A magyar kormány általában látszólag összevonja a szemöldökét. Ha már a kormányoknál tartunk, akkor azért említsük meg, hogy az első „megemlékezésre” a Horn-kormány idején került sor. 1997 február 11-én majd 1998 februárjában is masírozhattak a nácik. A „méltó megemlékezést a hősökről” az a Győrkös István szervezte, akit 2019. decemberében egy rendőrtiszt meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt a független magyar bíróság. Mögötte masírozott a Nemzeti Arcvonal és a radikális szélsőjobb prominensei. 1999-ben a Viking klubban, a rendőrök és a résztvevők között történt emlékezetes összetűzést követően, az első Orbán kormány idején, több hasonló összejövetelt nem engedélyeztek. 2005-től (!) aztán, ki tudja miért, talán a véleménynyilvánítás szabadságának jegyében, az ultralibereralizmus diadalaként, újra kezdték a vonulást. Szinte minden évben. Zavartalanul. Azóta is lényegében minden évben vonulnak. 2020-ban előbb betiltották, aztán – mikor kiderült, hogy nem lehet (!) betiltani – mégiscsak engedélyezték. A megemlékezésen résztvevőket a rendőrök ellenőrizték, igazoltatták.

Itt jegyezzük meg mostmár, hogy különös dolog ez a náculás. Még egyetlen, a rendszerváltás után regnáló kormánynak és parlamentnek sem jutott eszébe, hogy egyszer és mindenkorra megtiltsa az ehhez hasonló demonstrációkat. Semjén doktor sem riadt fel első álmából, s nem rohant be éjfélkor egy tökös kis törvényjavaslattal.

Ellenpontként milliókra büntetik a miniszterelnöknek krumplit ajándékozni szándékozó jobbikos (!) képviselőt. Százezrekre bírságolják a kórházi ágyakból meghalni hazaküldött betegek érdekében dudálással tiltakozókat. A nácik besorolták magukat a Teljesítménytúrázók Társasága nevű izébe, így – kvázi sporteseményként – élvezik a szabad vonulás nyújtotta örömöket. SS egyenruhában, SS és horogkeresztes zászlókkal. Ezt a jelképrendszert egyébként magyarul hagyományőrzésnek nevezik. A teljesítménytúrázók elnöke a rendezvényt helyénvalónak gondolja, és ezt A Hang kérdésére meg is erősítette. Merthogy ők adják az egyesületi hátteret az idei vonuláshoz, amelyet a rendőrség ellenőrizni is fog, még tán biztosítani is. Vagy legalábbis nem fog betiltani. Vonuljanak. Lesz nagy felhajtás, lesz mivel foglalkozni.

Lesz megint, ami legalább kis időre eltereli a figyelmet arról, hogy milyen gyászos állapotok uralják Európa legjobban teljesítő országát és annak csúcsszuper egészségügyét. Élen járunk! Együtt sikerülni fog. Legyőzzük! Legyőztük! Két nap alatt leoltjuk! 25 ezer oltópont. 25 oltópont. Brüsszel a hibás! Nincs elég vakcina! 1,75 millió regisztráció érkezett be. Óriási siker! Hiszen ez több, mint a 2020-as nemzeti konzultációra beérkezett válaszok száma! Tájékoztatjuk az oltással kapcsolatos hírekről. Nincsenek újabb hírek. Van orosz vakcina! Hatezer orosz vakcina áll a raktárban. Senkit nem oltanak be orosz vakcinával. Szabadon választható. Nem választható szabadon! Kínai vakcina! Leállt az oltás. Nincs oltási terv. Van oltási terv. Nem tudjuk ki következik. Nem rúgjuk fel az oltási tervet. A rendvédelmiek előzik az öregeket. Nem előz senki senkit.

Szerény véleményem szerint ezután a tervszerű kommunikáció után már csak egyetlen tájékoztatásra van szükség, a Fidesz eddig mindig bevált politikai programja: FOLYTATJUK!. Mit? Hát ezt. Meddig? Lényegében akármeddig, hiszen sikerült olyan katyvaszt kikeverni, hogy már lassan senkinek eszébe sem jut reklamálni. Az ember csak legyint. Majdcsak lesz valahogy! Oroszt NEM! Kínait NEM! Pfizer nincs! (Mellesleg egyik sincs.)

Nézegetem csendben a képeket, mint gyermek a meséskönyvet. Arnie Schwarzenegger megáll az autóval. Letekeri az ablakot. Felhúzza a pólójának az ujját. Belenyomják a tűt. Kapja a papírt. Elporzik. Hastalavista bébi! Izraelben egy óriási teremben szép sorban állnak egymás mellett az oltópontok. Aki jön, kapja az oltást. kapja a papírt. Üldögél kint egy másik teremben, harminc perc múlva el lehet menni. Magyarországon újsághír, hogy az Országos tisztifőorvos beoltakozott. A kormány majd kivárja a sorát.

Száz főből vetítve Izraelben 39,6 delikvens kapott oltást, az USÁ-ban 5,8, az Emirátusokban 24,5. Magyarországon 100-ból 1,6 fő beoltása történt meg január 22-ig. (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=~HUN). Azt mondják a 60 lesz a jó. Ebben az ütemben ez még eltart egy-két évig. Vele együtt a „rendkívüli jogrendnek” elkeresztelt Orbán királyság is. Magyarország jobban teljesít. Jól jön most az a „becsület napja”. Van mivel foglalkozni megint.

Címkép: A Vitézi Rend felhívása