Szigorúan magán

Posted by
Gaál Péter >
… vélemény.
Se itt, se ott, hanem valahol középen. Mármint az igazság. A valóságnak megfelelés, és tekintsünk el most attól, hogy ez mennyiben igazság. Több ember tudattartalmának egybeesése. Így jobb.
Doktor Gődény. A slágertéma, lassan olyanná lesz, mint a migránsok emitt, vagy az orosz vakcina amott. Migránsok és Gődény, őt illetően kivételesen nagyjából testvérihez közelítő egyetértésben. Hogy micsoda egy sarlatán. A kormánymédia a szokásos gusztustalan modorában, csucsogva a ferdítésektől, csúsztatásoktól, személyeskedve, az ellenzék úgy nagyjából rezignáltan a maga hiedelemvilágából és saját véleményvezéreiből kiindulva. A végeredmény ugyanaz.
És mivel a végeredmény nagyjából ugyanaz, ezáltal pedig mindegy, melyik oldalból indulunk ki, induljunk ki a kormányoldalból. Kizárólag azért, mert az szórakoztatóbb.
Az álorvos. Néha áldoktor, mondván, hogy Gődény nem orvos, azt sugallva, hogy önmagának adta a doktori titulust is.
Hát ki kell, hogy ábrándítsam a nagyérdeműt: nem ő adta önmagának. Gődény doktor, mert tizenkét éve a gyógyszerészek is jogosultak doktori címre, ez az úgynevezett foglalkozási doktori cím. Ezzel az erővel szeretett miniszterelnökünk se doktor, persze, hogy nem, ha a „doktor” orvost jelent. De fájdalom, nem csak azt jelent.
Innét egy lépés a következő csúsztatásgrádics, hamis logikai sugallattal: ha nem orvos, akkor fingja sem lehet a virológiához és a vírusellenes gyógyszerekhez. Jaj, mit is csináltam! Leírtam. Leírtam azt a szót, amit nem kellett volna: GYÓGYSZEREK. Amiket PATIKÁKBAN árusítanak. Ahol patikusok, más néven GYÓGYSZERÉSZEK dolgoznak. Nem orvosok, hanem gyógyszerészek.
Olyanok, mint például Doktor Gődény.
Mi akkor gyógyszerek szempontjából az orvos? FELHASZNÁLÓ. ALKALMAZÓ. Lehet válogatni. De NEM gyógyszerész, hacsak el nem végezte ezt az egyetemi szakot is. Doktor Gődény tehát igenis ÉRTHET a vakcinákhoz. Bizonyos értelemben pedig KOMPETENSEBB e kérdésben, mint egy orvos.
S mit mond ez a gyógyszerész? Sok mindent, pro és kontra. Olyat, ami nem az ő asztala, vegyes salátában olyanokkal, melyek igenis az ő asztala. Ha az utóbbiakat nézzük, például azt, hogy ez a koronavírus elleni oltóanyag jelen állapotában össze van csapva. Itt és ott. Néhol hanyagabbul, amint az a szláv mentalitásból, a hagyományos, emberéleteket semmibe vevő orosz szemléletből (nasz mnógo – vagyunk elegen) következik, néha a megfontoltság és tudományosság látszatával. Nem elemzem ki a Pfizer kommunikációit, mert ÉN tényleg nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, de megérne egy elfogulatlanabb misét, persze ez csak olyan érzésféle. Megérzésféle. Még azt se gondolnám, hogy ANNAK a vakcinának katasztrofális hatása lesz, legfeljebb egy kicsit hatástalan. Rövid ideig hatásos, és jöhet a következő, ami persze a gyártónak, és az egész láncnak a mellékláncokkal, végén a forgalmazóval bomba üzlet. Itt, a vadkeleten, hiába „közép” földrajzilag, más egyebeknek is, amint azt megszoktuk.
Csak legalább hatna! Mármint beszámítást érdemlő mértékben és tömegesen. Ami e pillanatban forró kívánalom, semmi egyéb.
Azért egy hatása mindenképpen lesz, sőt kettő: megnyugtat, és lehet rá hivatkozni. A többi adminisztráció és tömegtájékoztatás kérdése.
De maradjunk csak barátunknál, Gődénynél.
Ennyi lehet az Ő igazsága. Hogy hátrébb az agarakkal. Mit tudjuk mi, mi lesz. És a többi? Mert tanult barátunk nem áll meg itt. Tovább terjeszkedik, olyan vizekre, ahová nem szól a szakmai kompetenciája. Folyami uszálykapitány az óceánon. Bele a politikába. És a szakmai kompetenciáját olyanra használja, ami nem tartozik hozzá. Ilyen a politika, sóhajt fel az Olvasó, és mint mindig, igaza van. Orbán Viktor se tesz másként, Vlagyimir Putyin sem, csak ők azért veszélyesebbek, mert ha ők mondanak valamit, akkor automatikusan a „nasz mnógo” léphet életbe, mint következmény. Gődény még csak befolyásol. Elég gusztustalan módon, de erre megint azt lehet mondani, hogy ilyen a politika.
Gusztustalan.
Gődény tulajdonképpen semmi mást nem csinál, csak az öregebb rókák nyomdokain loholva, saját valós kompetenciáját felhasználva a saját pecsenyéjét sütögeti. Már az aláírásgyűjtés szegény jó Seres Máriát juttathatja az eszünkbe, a pártalapításról nem is beszélve.
Üzlet ez, vaskosan. Minden katasztrófa valakiknek szerencse. Alkalom. A vakcina dettó. Legfeljebb (feltéve, de meg nem engedve) papírtalpú bakancs, na bumm. Volt már ilyen a sifonérban.
A többi, már ami Gődény mestert illeti, ráturbózás. A kötelezővé tétel (kellő cinizmussal azt mondanám, hogy erről majd akkor döntenek, ha túl sok Gődény-hívő megtagadja a beoltatást, és fogyatkozik az indokok száma az újabb beszerzésekre – a lélegeztetőgép már lefutott, a birodalmakat pedig mindenáron fent kell tartani, kompenzálva a recesszió és elmaradó támogatások miatti kiesést), vagyis az, AMIÉRT doktorunk mantrázza, az egyéb hozzákapcsoltakkal (nem sorolom, mert már csak az ufók hiányoznak belőlük, vélhetően azok se sokáig, no és az Armageddon, hogy jusson valami a földön maradó biblikusoknak is), semmi más, mint terelgetés az akol felé. Ahol a számadó bácsi vár tárt karokkal és nyírókkal, kellemetlenebb verzióban metszőkkel.
Hiszen szinte vallásos rituálé ez is.
Hátra maradt még az egészből a kuvikolás. Halálvirág a csók. Gődény ajkai között. De ha már mérleget játszunk, persze NEM CSAK Gődény ajkai között.
Ajkak között, úgy általában. E tekintetben egyforma ajkak között.
Mert mit mond a jó doktor? Miután PONTOSAN leírja az oltást megelőző és folyamatban levő médiakampányt? Amire a kedves, naiv Olvasó rögtön ráismer, naná, én is ráismertem, de Ő rögtön kiterjeszti a Gődény-féle virtuális világra is.
Hiszen ez a cél.
Azt mondja, hogy „sőt még halált is okozó oltóanyagot szúratnak magukba”, mármint a (kétségtelen) tömeghisztériával (kétségtelenül) megfélemlített emberek. Így, megismétlem: „sőt még halált is okozó”. Nem másként. Gődény lehet, hogy sok szert magába döntött, mielőtt izomzatát felpumpálta (másként úgy negyven év konditermi gyakorlat után ezt nem tudom elképzelni – ő aztán igazán közel van a tűzhöz), de ezúttal óvatosan duhajkodott.
S mit mond a mai Origo? „Már azt híreszteli, hogy a vakcinák halált okoznak.”
Nem. Nem ezt híreszteli. Ez már a MÁSIK oldal ferdítése.
Befejezés- és szórakoztatásképp legyen szabad egy Anthony de Mello-idézettel zárnom, fejből, nyilván pontatlanul, de a lényeg ugyanaz. „Ti presbiteriánusok vagytok”” – kérdezik a nyolcéves kislányt. „Nem, mi egy másik gyűlölethez tartozunk.”
Itt légy okos, Domokos.