Hogy mehetnénk a Pfizerhez vakcináért?

Posted by
Szűcs Gábor Róbert
>Moszkvába elutaztak vakcina-nézőbe. És a Pfizerhez?
A kérdés komoly. Nem egy huszadrangú briefingen elhangzott középszintű tájékoztatásra kell hivatkozni (vagy száz ilyenen voltam Koppenhágában és Ljubljanában, pontosan tudom az értékét), ahol állítólag elmondták, hogy a britek egyelőre nem adnak a Pfizer-vakcinából. Ez sz@r meló, alibi-meló. Nem meló.
Az igazi meló az, hogy a nagykövet
1.Szól a titkárnőjének, vagy a gazdasági tanácsosnak,
fölhívatja egyikükkel a Pfizert.
2. Nem akárkit, a vezért. Kapcsolni fogják.
3. Időpontot kér, de intelligensen, ami a mostani diplomáciai kart elnézve eléggé nehéznek tűnik.
4. Vagy a vezér, vagy egy másik vezető fogadni fogja. Ez biztos. Nem egyedül megy, viszi az elsőbeo-t vagy a gazdasági tanácsost, legyen, aki megírja a jelentést.
5. Tájékoztatja a partnert az itthoni Covid-helyzetről és a kormány elképzeléseiről (Oroszország, Kína). A Pfizer ezt tudja, mert mindenki tudja, de érdeklődéssel fogja végighallgatni. Elmondhatja esetleg (persze a KKM-mel egyeztetve) a magyar delegáció moszkvai tapasztalatait is. Elégre mindenki tudja, hiszen nyilvános, hogy magyar delegáció járt az oroszoknál, vakcina-nézőben. Elmondja a tapasztalatok legalább egy, a KKM-mel egyeztetett részét. Ez a Pfizert érdekelni fogja, még akkor is, ha már ezt is tudja. Elmondja, hogy olyan információi vannak, mi szerint a Pfizer nekünk csak késve ad vakcinát. Tájékozódni kíván.
6. A gazdasági tanácsos vagy előtte, vagy utána végigszaladja az uniós országok misszióit, érdeklődik, hogy a kép teljes legyen. Lehet ebédeltetni, vacsoráztatni is, fehér asztalnál könnyebb.
Nem olyan nehéz dolog ez.
Persze, aki lusta, és/vagy nem ért hozzá, annak minden nehéz. Könnyebb egy (egy!) nem megbízható tájékoztatásra hivatkozni, mint fölemelni a s.gget. A s.gget fölemelni mindig nehéz. Főleg annak, akit odaültetett a Párt.