Meztelen diplomaták

Posted by
Kovács Zoltán
>A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója múlt héten megjelent cikkében lázasan fejtegette, hogy Európa Soros György gázkamrája, ahol a konzervatív emberek mint új zsidók fulladoznak. Világos, hogy a szerző mit akart mondani, de az mégiscsak szörnyű, hogy egy ember, aki amúgy írással foglalkozik, irodalmi múzeumot irányít, sőt, a kormányfő megbízta az új kulturális stratégia kidolgozásával, miért nem képes világosan kifejezni magát, és miként kerülhet olyan helyzetbe, hogy akkor is zsidókat emleget, amikor nem akar. Hát hogy lesz így használható kulturális felépítmény? Milyen lesz az a művészeti világ, amelyikben a főnök nem képes kifejezni magát, és egy olyan egyszerű gondolatot, hogy elnyomva érzi magát, csak úgy tud elmondani, hogy abba belekever gázkamrát, Sorost, Hitlert, miegyebeket.Lapzártakori hírek szerint Demeter visszavonta írását. Hogy miként kell visszavonni, mondjuk, egy proklamációt, felhívást, arról van elképzelésem. De hát Demeter írásának műfaja publicisztika, ami az egyik legszemélyesebb műfaj. Lényege, hogy a szerző legbensőjéből fakad. Megmutatja, írója meghatározott időben hogyan látja a világot. Ilyenformán az idővel küzd, hogy egy pillanatra megállítva megmutassa, mi számára a legfontosabb. Éppen ezért az ilyen írások természetükből adódóan visszavonhatatlanok…
Szájer méltányos elbírálást kért. Borkait a pártja védte meg. Demeter őszintén és hittel beszélt szörnyűségeket.
„Szájer időközben közleményt adott ki, amelyben mindent elismer. »Vasárnap bejelentett lemondásommal levontam a személyes és politikai következtetést. A botlás személyes, azért csak magam tartozom felelősséggel, kérem, ne terjessze azt ki senki se a hazámra, se a politikai közösségemre.« Kérte, hogy a botlást harmincéves megfeszített munkájával együtt értékeljék. Ez méltánylandó, de a botlásnál talán több történt. Ráadásul ez a történet bejárta a világsajót, és ha akarja, ha nem, ezen röhög az ausztrál farmertől a török borbélyig mindenki. Ismerve az amúgy közügyekkel egyre kevésbé foglalkozó magyar közvéleményt, ha másért nem, hát Szájer menekülésének méltatlan körülményei miatt mindenképp foglalkozik vele. Azt hiszem, ha nem menekül az ereszcsatornán, jobban jár. De hát ez több mint botlás. Vagy akkor mit nevezünk annak?

Mit mondott Borkai, amikor lebukott? Saját oldalán jelentette be, politikai ellenfeleinek módszere, hogy botlását párhuzamba állítják a politikai teljesítményével, amelyeknek azonban az égvilágon semmi közük egymáshoz. Polgármestersége alatt Győr kimagaslóan teljesített, ezért nem adja fel, nem lép vissza a polgármester-jelöltségtől. A Fidesztől válaszul annyit közöltek, hogy a jachton készült felvételen vállalkozók és fiatal nők társaságában szexpartin részt vevő városvezető »magánéletének része az ügy«. Ezt pedig ezért nem kommentálják.

»Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot« – nyilatkozta Szájer vasárnap, amikor még azt hitte, valahogy megússza. Utána méltányos elbírálást kért. Borkait a pártja védte meg. Demeter őszintén és hittel beszélt szörnyűségeket. Jó a csapat!”

A teljes írás itt olvasható:

Élet és Irodalom