Pillantás a svédekre – ne látogasd a nagyit!

Posted by

Hont András

Nézzük a svédeket. Illetve én már meg is néztem, bár egyszerűbb lenne mindenféle számsorokra rábökve olyanokat írni, hogy „tombol” meg „berobban”. A svéd statisztikai hivatal honlapjáról letölthetőek Excel-ben a halálozási adatok, ez az ábra onnan való. (https://www.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-composition/population-statistics/)

Azt mutatja, hogy a járványidőszakban hogyan alakult az összes halálozás Svédországban az elmúlt öt év átlagához képest. A címben végpontként ugyan augusztus 7. szerepel, de az adatok már tovább is megvannak, én augusztus 18-ig vettem, onnantól bizonytalanabb még az adatfeldolgozás, és picit az ábra vége is módosulhat még.

A tendencia ugyanakkor jól látható: a múlt előtti volt a hetedik olyan hét egyfolytában, amikor a halálozások az elmúlt ötéves átlag alatt voltak. Az ezen az ábrán nem látszik, hogy ez igaz januárra és februárra is, mivel nem volt idén komoly influenzajárvány, így a koronavírusos időszakban a halálozások megugrása többek közt ennek is köszönhető. Viszont, ha a tendencia folytatódik, úgy korántsem biztos, hogy az idei halálozási adatok meghaladják, vagy jelentősen meghaladják a tavalyiakat.

Mindenféle lezárások nélkül annyira voltak igénybe véve az egészségügyi kapacitások (ugyebár ez a lockdown fő-fő indoka), hogy tavalyhoz képest idén hatezerrel többen haltak meg. Egészen pontosan 6416-tal augusztus közepéig. Ennek a bővülésnek kevesebb mint 6 százalékát adják a 65 év alattiak, azaz ebből a korosztályból durván négyszázzal haltak meg eddig többen idén, mint tavaly ugyaneddig az időszakig. A halálozás emelkedésének további bő 23 százaléka 65-80 év közöttieknél látható. A tavalyhoz képest plusz elhunytak több mint hetven százalékát a 80 év fölöttiek teszik ki. Erre mondta azt a svéd egészségügyi kormányzat (és ezt fordította félre a világsajtó), hogy nem volt sikeres a védekezés. Ugyanis ők arra utaltak, hogy nem tudták mind megvédeni az időseket.

Ennek az ég egy adta világon semmi köze nincs ahhoz, hogy a többiek körében milyen korlátozásokat vezettek be, ráadásul azt nem is említettem, hogy korántsem biztos, hogy ezért az emelkedésért, mind a koronavírus felelős. Most, amikor az összes fontoskodó még nyomorítani akar egyet a gyerekeken és alávágni a pedagógusoknak, akkor jó lenne, ha értelmezné a fentieket. Amúgy is a világ vicce, hogy van, aki azt hiszi, hogy a gyerekek majd ott ülnek a tantermekben maszkban, másfél méter távolságban, a szünetekben meg nem lógnak egymás nyakában. Vagy ha van olyan kegyetlen oktatási intézmény, amelyik még ezt is el akarja venni tőlük, akkor amint az iskolakapun kívülre kerülnek, ne ugrálnának azonnal egymáson.

Arra mindenkit meg lehet szépen kérni, hogy az iskolakezdés után néhány hétben ne látogassa meg a nagyit.