Prognózis: deficit és növekvő államadósság

Posted by

A 7-9 százalékos várható deficit miatt a GDP-arányos államadósság 75 százalék közelébe emelkedhet az év végére. Az államkasszát ugyanakkor segítheti a 2014–20-as uniós források gyors beáramlása, írja a Világgazdaság.

A kormányzati, 8 százalékos deficit mellett a GDP-arányos államadósság 74,8 százalékra emelkedne – mondta a Világgazdaság kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az április végén közzétett, 2020-as konvergenciaprogramban már 72,6 százalékos adósságrátával kalkulált a kormány, ami 3,8 százalékos deficittel párosult. A hiány emelése azonban várhatóan az államadósság emelését is magával vonja.

Suppan Gergely a nominális adósság 4 ezermilliárd forintos növekedését várja, valamivel 4 százalék alatti GDP-deflátorral, így stagnáló nominális GDP-vel kalkulál. Ez alapján az év végére 35 ezermilliárd forintra emelkedő államadósság a bruttó hazai termék 74,8 százalékát teheti ki. A Takarékbank szakértője hangsúlyozta: a pénzforgalmi egyenleget az EU-s források lehívása jelentősen javíthatja, a 2020-ig tartó költségvetési időszakból ugyanis még több ezermilliárd forintra számíthat a kormányzat. A 2020-as költségvetési törvényt ugyan három hónappal ezelőtt módosította az Országgyűlés, ám az eredeti, a GDP 1 százalékát kitevő hiányon és a 66,5 százalékos várható adósságrátán nem változtatott. Ezek a mostani bejelentést figyelembe véve szinte biztosan nem teljesülnek az idén.

Címkép: Suppan Gergely