Felmondott szinte minden indexes

Posted by

Péntek délben az Index több tucat dolgozója indult el a Bodolai László irodájába a felmondási papírjával.  Mivel Bodolait nem találták az irodájában, a szerkesztőség vezetői telefonon közölték vele a felmondásukat, amit a kuratórium elnöke tudomásul vett.

Bodolai szerdán menesztette Dull Szabolcs főszerkesztőt, ami ellen a szerkesztőség egységesen tiltakozott. Tegnap az új vezérigazgatóval, Szombathy Pállal közösen megpróbálták megnyugtatni az indexeseket, ez láthatóan nem sikerült. A szerkesztőség ragaszkodott ahhoz, hogy az elbocsátott főszerkesztőt helyezzék vissza pozíciójába. Bodolai ebbe nem ment bele.

Kora délután a szerkesztőség közleményt adott ki arról, hogy  az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek pénteken  kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését. Így jelentette be Munk Vera, az Index főszerkesztő-helyettese több mint 50 ember felmondását. Délutánra kiderült, hogy egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa kezdeményezte a felmondását. Azok, akik ezen a napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan egyszerűen szabadságon vannak. (A szerkesztőség 90 tagú volt).

Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését. 

Leszögezték, hogy az Index független működésének feltétele:

  • se az Indexen megjelenő tartalomba, 
  • se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.

A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudnak másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre. Ilyen körülmények között, Bodolai döntése után a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes nem látta tovább biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért kezdeményezte a távozását. (444.hu)

Itt van a video, amelyen Munk Veronika bejelenti a felmondásokat