Mégsem Beer Miklós püspök vezeti Bogdán László gyászszertartását

Posted by

Ma temetik – cigány szokás szerint zeneszóval – Bogdán László cserdi polgármestert. Eredetileg úgy volt, hogy Beer Miklós nyugalmazott váci püspök vezeti a gyászszertartást, ő azonban nem tud jelen lenni a búcsúztatáson: „Máshol kell temetnem éppen aznap. Egykori tanáromat.”

A katolikus püspök a Népszava kérdésére felidézte, hogy Bogdán Lászlóval évekkel ezelőtt, a Madách Színház kamaratermében találkozott először: „A tekintetéből éreztem, nem akarja elhinni, hogy én egyenrangúnak tekintem őt. Amikor mégis elhitte, végtelenül hálás volt. Beszélgettünk az életről, a sorsunkról. Ki hova születik? Mi a dolgunk ezen a világon? Súlyos kérdéseket érintettünk.” A püspökben talán az a gondolat maradt meg a leginkább, amit Cserdi polgármestere gyakran kimondott: „Én is ember vagyok, ha kicsit barnább is a bőröm. Ez az én hazám is, értem is szól a Himnusz.”

Bogdán László egyedül maradt. „Sokan felfigyeltünk rá, mégsem vettük észre, hogy segítségre lenne szüksége” – állapította meg a püspök. Nem tudhatjuk, hogy önként vállalt halálával mennyire volt szándéka utolsó üzenetet küldeni. Az viszont biztos – hangsúlyozta –, hogy kiáltás volt mindnyájunk felé. Beer Miklós szeretné hinni, hogy Bogdán László nem élt, s nem halt meg hiába.

A püspök döntését befolyásolhatja az is, hogy a család – az általuk (?) írt nekrológban (amelyet közöltünk az Újnépszabadságban) hangsúlyozta, hogy az elhunytnak „minden oldalról voltak támogatói, noha egyik irányba sem köteleződött el.” És azt is hangsúlyozták, hogy Bogdán szerintük „tudta, hogy ha kormány kritikát gyakorolna, a hazájának ártana. Miniszterelnökünket Európa legnagyobb formátumú politikusának tartotta”.

Címkép: cigánytemetés