Digitális elnyomás munkacsoport

Posted by

Demszky Gábor

Az MTI híre szerint hatalmas fába vágta fejszéjét az igazságügyminiszter, akkorába, mint még soha senki.
Az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Munkacsoportot, amely a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
Adatokat, információkat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, lehet, hogy te magad vagy a szolgáltatás. Kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat. Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy a technika uralja majd életünket – mondta a miniszter. A munkacsoport feladata, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálja. Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a platformját, vagy, hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa – közölte Varga Judit.
Hozzátette: miután országhatárokon átnyúló tevékenységről van szó, nemzetközi összefogásban kell gondolkodni, ezért az egyeztetésekbe bevonják a technológiai óriáscégeket.
Demszky kommentárja: A legjobb indulattal és kizárólag a miniszter asszony életét és testi épségét féltve javasolnám, hogy amennyiben nemcsak szájkarate a részéről ez a fenyegetőzés, akkor és csak akkor ha talál alkotmányos megoldást, vagy legalábbis ezt a kormányzati szándékot támogató alkotmánybírókat, hogy ne legyen a kezdeményezés teljes fiaskó, nos csakis ebben az esetben érdemes a személyét éjjel nappal védő testőrséget felfogadnia.
A magyar társadalom az elmúlt tíz évben csak az internetadó bevezetése kapcsán mutatta ki, hogy mennyire fontos lett a számára a kommunikáció szabadsága.
Ha cinikus lennék, akkor arra bíztatnám, hogy rajta asszonyom, szítsa csak a dühöt és indulatokat!