Mit mond majd Ferenc pápa?

Posted by

Gaál Péter
Az Eucharisztikus világkongresszust szeptember 13-20 között tartják majd, Budapesten, hacsak a koronavírus vagy Isten más formában nem szól közbe.
Elég baljós ómen. Volt ugyanis már egyszer ugyanitt, majdnem száz éve, a későbbieknél szebb emlékű 1938-as évben (május 25-30). Akkor az akkor regnáló XI. Pius pápa, alias Achille Ratti nem jött el, helyette ezt utóda, a későbbi XII. Pius, eredeti nevén Eugenio Pacelli tette meg, mint pápai nuncius. XI. Pius kötötte meg Mussolinivel a lateráni egyezményt (ennek következtében vált a Vatikán a modern történelem egyik legújabb államává), Hitlerrel pedig a birodalmi konkordátumot (Reichskonkordat), amit persze utóbbinak esze ágában sem volt betartani, nem is tartotta be.
A második világháború már Pacellinek jutott. Dicső szerep is lehetett volna, végül nem lett az. Mentegetni sokféleképp lehet, de hisz Horthyt is sokféleképp mentegetik, és láss csodát, nagyrészt ugyanazzal és ugyanúgy. “Semleges maradt”, írja a Wikipédia. “Nem állt senkinek sem az oldalára, mert – mint August Franzen német egyháztörténész fogalmaz – az olyan lett volna, mintha Belzebubot űzette volna ki az ördöggel.”
Hát egy nagy lófaszt lett volna olyan.
Neki ugyanis nem a tengelyhatalmak kontra a szövetségesek oldalára kellett volna állnia, hanem Isten oldalára. Ha Isten ateista olvasóimnak nem tetszik, akkor az Ember oldalára.
Most Ferenc következik, személyesen. Rajta a sor, hogy ne álljon be a sorba. Mit gondolnak, ARRA A KIS IDŐRE megváltozik a jelenlegi magyar propaganda fővonala? Aligha hinném.
Ugyan mit fog mondani, amikor elmegy (ha addig bele nem hal abba a betegségbe, ami nincs neki, vagy másba)? Nem tudom. Csak azt tudom, én mit mondanék. Nagyjából ugyanazt, amit az 1573-ban lengyel királlyá választott Anjou Henrik, amikor egy évvel később otthagyta Lengyelországot, hogy III. Henrikként elfoglalja a francia trónt.
“Isten veled, Lengyelország, viszlát, te barbár nép, aki semmit nem ismersz a saját nyelveden kívül, aki a boldogságot kizárólag a poharad mélyén találod meg…”
De persze nem ezt fogja mondani.

Kép: Ferenc pápa Böjte Csabával