A rendszerváltás a tudósítók szemszögéből

Posted by

A MUOSZ folytatja a Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztály nagy sikerű visszaemlékezés-sorozatát, amely a rendszerváltoztatás folyamatát, az akkori viszonyokat a tudósítók tapasztalatai alapján, az ő szemszögükből láttatja. Szó lesz a rendszerváltoztatás fejleményeiről, ezúttal azokban a térségekben, amelyekkel eddigi rendezvényeinken nem foglalkoztunk, vagy csak érintőlegesen. 
Téma lesz a baltikumi köztársaságok elszakadása, Ukrajna függetlenségi törekvései, a Gorbacsov elleni puccs, és a Szovjetunió megszűnése.
„Szakmázni” is fognak meghívott vendégeink. Beszélnek majd a módszerekről, hiszen annak idején nem volt internet, sem mobil telefon, a tudósítók nem vehettek igénybe helyi segéderőket, tehát a kapcsolatteremtés, a bizalmi légkör kialakítása, a személyiség meghatározó mivolta nagyon sokat nyomott a latba. Érdekes lesz nyomon követni azt is, hogy a riport, a helyszíni tudósítás, a hírmagyarázat szerepét hogyan vette át lassan az interjú és a véleményírás. Külön téma lesz a fotó és a fotósok szerepe az események bemutatásában.
Hogyan boldogult a tudósító a szocialista rendszerben, amikor elvben minden szabályozott és lefojtott volt, és hogyan tört rá a (részben a rendetlenségből fakadó) nagy szabadság? Mik voltak ennek az előnyei és a csapdái? Mennyire volt képes a bizonyos pártállami hagyományokat akkor még őrző Népszabadság befogadni az új típusú újságírást, mennyire tudott megbékélni a változásokkal? Hogyan tudott megújulni az akkori legfontosabb napilap, hogyan lett a pártlapból tömeglap, hogyan következett be az a fordulat, amely értelmiségi fórummá, referencialappá tette a Népszabadságot és ebben milyen szerepet játszottak a külföldi tudósítók?

A rendezvény időpontja: 2019. december 9. 16.00 óra
Helyszín: MÚOSZ-székház (1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/a), Táncsics-Rát terem
A beszélgetés házigazdája: Kárpáti János, a 168 Óra nemrég kinevezett főszerkesztő-helyettese

Vendégei: M. Lengyel László, az MTI, a Népszabadság és az Ország-Világ egykori moszkvai tudósítója
Kereszty András, a Népszabadság korábbi washingtoni tudósítója, a kérdéses időszakban a lap főszerkesztőjének első helyettese, majd felelős szerkesztőjeMinden érdeklődőt szeretettel várnak.
A részvételi szándékot kérik a trom.andras@gmail.com e-mail címen jelezni, 2019. december 2-ig.