Megfelelő szemüveg

Posted by

Gaál Péter

Már megint rossz felől közelítik meg, ahogy én szoktam mondani, nem a megfelelő szemüvegen keresztül nézik. Tegyék egymás mellé: kórházak-templomok külföldön, jelesül és csak elmaradott országokban, ahol mindenütt zűrzavar van, és korrekt könyvelésről legfeljebb álmodni lehet, űrutazás (egyelőre megcélzott) tíz milliárdból, sportrendezvények, teljesen felesleges gigaépítkezések itthon (mentek már el a Millenáris mellett? látták már azt a kolosszális förmedvényt, ami ott készül? ugye, nem Szemirámisz királynő babiloni függőkertjei, az ókor egyik csodája jutott róla az eszükbe?), a négyes-hatos villamos pályája (nem csak fideszes történet, de megnyalták utána mind a tíz ujjukat), és így tovább. Látszólag tökéletesen értelmetlen pénzkidobások.
Látszólag.

Induljanak ki abból a premisszából, hogy a most lassan tizedik éve hatalmon levő társaságnak nincsenek eszméi, nincs (a szó eredeti jelentése szerint értett) vallása, hite, a legcsekélyebb szociális hajlandósága, empátiája, lelkiismerete, aggálya, gátlása, csak kapzsisága van.

Feltételezés, mondom.

Próbálják meg ebből a feltételezésből kiindulva megmagyarázni az egyébként nehezen megmagyarázhatót. Ha az első bekezdésben felsoroltakat a saját szemüvegükön keresztül nézik, olybá tűnhet, mintha a kormány papírhajót csinálna temérdek húszezresből, temérdek papírhajót, és leeregetné őket a Dunán. Vagy velük fűtené be a vendégházai kandallóját.
Ha viszont a mindent felülíró kapzsiságból indulnak ki, akkor azt kell feltenniük, hogy a kormány összes nagyberuházása a lenyúlást célozza. A beruházás legfőbb feltétele a sok milliárdos (alkalmasint ismétlődő) költség és adott bennfentes vállalkozói kör mellett a zavartalan és minél nagyobb arányú visszaosztás lehetősége. Az összes állami nagybefektetésnek ez az értelme, nem a társadalmi hasznosság. Mondhatni, ez a haszna, csak éppen nem a társadalom, hanem a kulcsemberek számára.

Támogatjuk egy templom felépítését, teszem azt Beninben vagy Bissau-Guineában, utóbbiban él legalább négy százaléknyi keresztény, viszont a Föld egyik legszegényebb országa. De építhetünk nekik kórházat is. Természetesen nem mi fogjuk megépíteni – ha Beninbe jössz, nem veheted el a beniniek munkáját -, hanem majd ők, mi csak finanszírozzuk. Ez úgy történik, hogy átutalunk egy jókora összeget erre a célra, akkorát, amekkorának a töredékéről se hallottak soha, azzal a feltétellel, hogy. Nem folytatom, találják ki, mindenesetre a templom/kórház felépülése után (vagy előtt) néhány illetékes üres aktatáskával elutazik oda, megismerkedik a joruba vagy mandingo költészet gyöngyszemeivel, leteszi az alapkövet, átvág egy szalagot, majd irodalmi válogatásokkal teli aktatáskájával hazatér. Hátránya ennek a metódusnak, hogy VALAMIT illik virítani a végére, valami templom- vagy kórházszerűséget. Létezik viszont egy másik, (a küldönc felé) bizalmatlanabb, manapság használatos változat is, amit leírtam, az a régebbi, annyi a különbség, hogy ebben az EGÉSZ (egy KINTI alapítványnak kiutalt), vagy majdnem az egész összeg visszajön egy HAZAI alapítványnak, csak annyi kell, hogy a kintit a magyar kormány, a hazait a kinti kormány hozza létre.

Pálmakunyhó, pálmaháncs, ha nincs templom, rá se ránts.

Meghódítjuk a világűrt. Még egyszer, mert egyszer már meghódítottuk, Súlytalan Bertalan, emlékeznek rá? Járt utat járatlanért el ne hagyj: ha lassan negyven éve jó volt nekünk a Szojuz-36, 2024-ben is jó lesz a Fegyeracija. Egyelőre tízmilliárdot utalunk, kedves Vlagyimir Vlagyimirovics, megtennéd, hogy a felét visszaküldöd? A harmadát, értettem, Nektek is vannak költségeitek. Szólj, ha kell még.

Végy, végy, végy egy böhöm nagy elővárosi villamost, rakd rá belvárosi pályára, hogy ha nem akar túlszaladni a következő megállón, elindulás után rögtön fékeznie kelljen, és évente cserélhetsz síneket az egész vonalon. A többi már csak tenderkiírás kérdése, ha egyáltalán ki szeretnél írni tendert. Építkezések dettó. Végy, végy, végy sok kizsigerelt alvállalkozót, nyomott árakon – örülhetnek, ha kifizetik őket egyszer -, amiket csak szar anyagokkal tudnak kompenzálni, és íme! sín se kell, villamos se kell, csinálhatják az egészet évről-évre újra, a nevét Mr. Harminc Százalékról Mr. Nyolcvan Százalékra cserélő pályáztató engedélyével és áldásával.

Ugye, hogy van mindannak értelme és célja, ami tizedik éve történik Magyarországon?