Nélkülük

Posted by

Kereszty András
Most arról szól a közvita, hogy fel kell-e vajon állni egy focimeccsen egy dalra, amely nem a Himnusz, nem a Szózat, nem a Rákóczi induló. (Bár a kurucokat lelkesítő dalra általában nem szokás felállni).
Valójában azonban (majdnem) mindenki tudja, hogy az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című száma a szlovákiai magyarság focicsapatának, a DAC-nak a meccsein hangzik el. Lelkesítőnek. Kicsit olyan, mint Erdélyben a székely zászló. A magyarság tudat – egyesek szerint – giccses megnyilvánulása.
De mi ebben a giccs, nem tudom.
A szöveg?
“Milyen jó, hogy itt vagyunk S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk” ?
Vagy:
“Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
Mi egy vérből valók vagyunk”.
Kiplingnél és a Dzsungel könyvénél maradva:  “We be of one blood, ye and I”

Miért  kifogásolható az, ha egy zenekar olyan számot játszik, amely arról szól, hogy öt millió magyar, aki a határokon túl él, egy vérből való a honi magyarsággal?Elgondolkodom azon, hogy ha egy ilyen zenét – persze angolul – az írek írnak, akkor mi van? Ha ők énekelnek arról, hogy a Nagy-Britanniában rekedt észak-írek, az Amerikába kitántorgott milliók és az otthoniak azonosak. We be of one blood…
Valószínűleg világszám.
Ami pedig a kollégákat illeti: egy újságíró tudósít, nem tapsol, nem áll fel, nem fejez ki érzelmet. Ő nem részvevő, csupán megfigyelő. Tehát a fiúknak igazuk van, hogy nem emelkedtek fel a székükről. Ettől függetlenül a Nélküled nem giccs. Egy remek dal a nemzeti összefogásról.
Ennyit akartam hozzátenni a dologhoz.