Az unióban a legrosszabb, a türkök között a legtisztább

Posted by

Korrupciós mustra

Az egymást követő második évben is Magyarország lett az Európai Unió legkorruptabb tagállama – derült ki a a Hvg.hu összeállításából és a Transparency International friss felméréséből. Ha viszont az EU-n kívülre nézünk, sok olyan ország van, amely még nálunk is nagyságrendekkel rosszabbul áll. A magyar kormány az elmúlt években sok olyan országgal barátkozott, ahol nagy problémák vannak – egész meglepő, de ezek közül nem mind van nagyon hátul a korrupciós listán. De azért az összkép elég rossz.

Két, a kormány szívének és pénztárcájának is kedves ország is pont ugyanúgy 42 pontot szerzett, mint mi: Kína és Bahrein. Utóbbi pontszáma átlagos a környező országokhoz képest – ott is erős a nemzetközi korrupció, de Katarral vagy az Emírségekkel ellentétben a hazai is,
viszont nem fullad bele az ország. Kínával kapcsolatban pedig a Transparency is külön kiemelte: a közélet minden szintjén ott van a korrupció, és ugyan az állam látványos harcot hirdetett ez ellen, inkább a nagy egyéni büntetésekben hisznek, nem abban, hogy a korrupció
elleni rendszert megerősítsék.

Szerbia 2016-ban állt 42 ponton, ahol mi most, azóta 36-ra esett vissza. A Transparency indoklása szerint az autoriter szerb kormány megnehezíti az átláthatóságot, a bíróságokat pedig foglyul ejtette a politika, ezért a politikusok és más közfeladatot ellátó emberek semmilyen szankcióval nem szembesülnek, ha visszaélnek a hatalmukkal. Törökország is kapott már 42 pontot, még 2015-ben, azóta 34-re ment le. Az elmúlt nyolc évben kitartó munkával kiiktattak szinte minden szervezetet és törvényt, amely ellensúlyt képezhetne akormányzati korrupcióval szemben, a korrupció elleni törvények gyengék és nagyon nem is erőltetik meg magukat, hogy legalább a meglévőket betartassák – indokol a TI. Konkrét példaként hozza fel a szervezet a tavaly téli földrengést arra, hogy a korrupció szó szerint életeket követelhet, hiszen lakóházak ezreit húzták fel úgy a veszélyzónában, hogy az építési szabályokat pénzért cserébe megkerülték.

Bezzeg Oroszország csak 26 pontot szerzett, és az, hogy Európa legkorruptabb országának számít-e, egyedül azon múlik, hogy a még rosszabb Azerbajdzsánt melyik kontinenshez számítjuk. Ez még orosz szinten is minden idők legrosszabb eredménye. A TI elemzése szerint a kormány arra használja fel a túlhatalmát és az ország gazdasági erőforrásait, hogy az ellenzéket elnyomja, a bíróságokban az oroszok sem bíznak meg, és a korrupció átitatja az országot, sok más diktatúrával ellentétben ott nem is próbálkozik az elit a helyi kis korrupció büntetésével népszerűbbé válni.

Azért van mire büszkének lennünk! A Türk Tanács tagjai közül Magyarország a legtisztább – igazán kár, hogy csak megfigyelőként vagyunk ott jelen. Kazahsztán 39 pontja közép-ázsiai szinten még csak-csak vállalható, a törökök 34 pontja európai szinten szörnyű, Ázsiában elmegy, Üzbegisztán (amely leginkább az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központtal veteti észre magát az itthoni hírekben) 33 pontja is még felfele lóg ki, sőt, a kazah és az üzbég adat ott történelmi rekord. Kazahsztánban például a Nazarbajev-rendszer bukása után megpróbáltak fellépni a régi rezsim több korrupt tagja ellen is. Az üzbég kormány pedig a saját hatalmából ugyan nem enged, de elkezdte az eliten kívüli korrupciót csökkenteni. A többiek viszont ázsiai összehasonlításban is katasztrofálisak: Kirgizisztán 26, Azerbajdzsán 23, a rajtunk kívül másik megfigyelőként működő Türkmenisztán pedig 18 pontot kapott. E három országról a TI azt írja, az autoriter rezsim meg sem próbálja gátolni a korrupciót a hatalom egyetlen szintjén sem.

Új barátunk, Csád. Orbán Gáspárnak lehet miről tárgyalnia ott: a közép-afrikai ország 20 pontot szerzett, ami még a régiójához képest sem jó. Egy Afrobarometer-felmérés szerint a környék gyakorlatilag minden országában általános az, hogy pénzért lehet csak bármilyen ügyet elintézni, a jogi rendszert a hatalom ellenfeleinek megbüntetésére használják. De még Afrikában sem lehetetlen felépíteni egy kevésbé korrupt rendszert, ezt bizonyítja Botswana 59 vagy Ruanda 53 pontja, de 1-1 ponttal többet szerzett Magyarországnál Ghána, Benin és Szenegál is. Csád ezt a szintet nem ugrotta meg.