Fizetésemelés helyett négycsillagos fejtágítás

Posted by

Flekk Alex
>A Miniszterelnökségen keresztül érkezett közpénzből képez tovább történelemtanárokat és oktatókat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKTKK), amely közbeszerzésén ismét a Prekog Alfa Kft. futott be – a cég egyik tulajdonosa pedig Schmidt Mária. A pedagógusokat két négycsillagos szállodában képzik egy online tananyagra, de személyes részvétel mellett.
Az RTL kérdésére az alapítvány közölte: a Digitális tananyagok és használatuk pedagógiai módszertani lehetőségei a XX. századi történelem tanításában című képzésről van szó, amellyel a cég honlapja szerint a következő etapokban bővíthetik tudásukat a pedagógusok: október 13-15. között, illetve október 20-22. között a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsoriban oktatják a tanárokat. A Válasz Online a négycsillagos szállodát Tiborcz István köréhez sorolta. Október 20-22. között pedig Ráckevén tanulnak, az ugyancsak négycsillagos Duna Relax Hotelben, amely Klemm Balázs, a magyar turisztika egyik legbefolyásosabb emberének érdekeltsége.
A Prekog Alfa fejenként nettó 160 ezer forintos ajánlatot adott arra a munkafolyamatra, aminek során a képzések előkészítését, szervezését és lebonyolítását végzik legalább 500 fő részére 2023. december 31-éig. Erről majd elemző tanulmányt is készítenek.
Emellett biztosítják a képzési helyszínt, szállást, technikai és oktatási kellékeket, ajánlatuk szerint fejenként és képzésenként nettó 60 ezer forintért. A cateringre fejenként és képzésenként nettó 65 ezer forintos ajánlatot adtak. Ezek együtt összesen nettó 285 ezer forintra jön ki tanáronként és képzésenként, amiről nem derült ki, hogy ezt az alapítvány reális árnak tartja-e. Ötszáz fővel számolva ez nettó 142,5 millió forintot jelent.
A végteljesítés dátumát a Miniszterelnökség és a közalapítvány közötti támogatási időszakra tekintettel állapították meg – derül ki a dokumentációból. Amennyiben ezt meghosszabbítják, a teljesítés is eltarthat akár 2024. április 30-ig. Ekkor pedig már legalább 800 fő történelem tárgyat oktató pedagógus és/vagy oktató képzését kell tető alá hozni. Ekkor a 800 fővel számolva az összeg nettó 228 millió forint, amely áfával növelve 289,5 millió forint
A Prekog Alfa Kft. nyerte el az alapítvány azon közbeszerzését, amikor ők szervezhették a pedagógus-továbbképzést a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódóan, Trianon témakörében, nettó 630 milliós büdzsé mellett. 2016-ban az „1956: a magyar forradalom a legújabb történeti kutatások tükrében” kérdéskör oktatásának megszervezésére 628 millió forintot kaptak. 2019-ben 1 milliárd forintért, majd 787,4 millió forintért szerveztek továbbképzéseket. A cég tavaly 1 milliárd 12 millió forintos árbevétel mellett 551,7 millió forintos adózott eredményt hozott össze. A tulajdonosok 360 millió forint osztalék kivételéről döntöttek.
A KKTKK beszámolója szerint 2022-ben 6,2 milliárd forint állami támogatást kapott, ebből 5,9 milliárd a központi költségvetésből érkezett. Az alapítvány vagyona (eszközök) 18 milliárd forintra rúg, ebből 8 milliárd bankbetétben lévő pénz. A kuratórium elnöke jelenleg Lánczi András, a Corvinus Egyetem volt rektora. A kuratórium tagjai közt van Schmidt Mária, aki egyben az alapítvány főigazgatója is, Martonyi János volt külügyminiszter és Balog Zoltán volt miniszter, református püspök.