Az MI ellen érvelni – hasonlít a könyvégetéshez

Posted by

Yuval Harari aggódik – én kérdezek.

 Csikvári F. András

Hallgatom Yuval Harari előadását. https://www.youtube.com/watch?v=LWiM-LuRe6w a Mesterséges Intelligenciáról, az MI-ről mesél, hogy mennyire veszélyes lehet az emberiség számára. Egyszerűen azért, mert a nyelvünket használja, és képes behízelegnie magát a hallgatója szívébe, úgymond bensőséges, intim kapcsolatot tud kiépíteni.

Eddig csak az emberiség tudott történeteket kitalálni, meséket írni, és most itt a nagy fordulat, egy nem ember, mondhatni földönkívüli képes ugyanerre – mondja Harari. Akár új vallást is tud írni. Önmagában ezzel a képességével képes lesz összedönteni a civilizációnkat – nem szükséges neki ehhez tudat vagy bármilyen robot-szerű beavatkozó, mozgásképes szerv – elég a nyelv

Harari azt is mondja, hogy az MI egyéb disznóságokra is képes lesz, például számlahamisítás, de azt is elismeri, hogy nagyon sok pozitív dolgot is hozhat, akár még a klíma összeomlásra is ő találhat megoldást.
De a végveszély, az emberi történelem végének a veszélye itt van. Harari ezért azt javasolja, hogy azonnal tiltsák be a Chatbot-okat a köz számára, és csak jól védett laborokban folyhasson tovább az MI fejlesztése.
Bennem három dolgot azonnal felvetett ez a betiltással kapcsolatos javaslat. Nem vagyok biztos benne, hogy jogosak ezek a felvetések – ezért inkább kérdezem:

1. Nem hasonlít ez a könyvégetések érveléséhez, azaz hogy az “egyszerű ember” ne férhessen hozzá a destruktívnak ítélt tartalmakhoz?

2. Nem lehetséges, hogy mégiscsak vannak olyan összefüggések a társadalmi, gazdasági rendszerünkben, amire nem lenne jó, ha az MI rávezetné az “egyszerű embert”?

3. Bocsánat a személyeskedésért, nem lehet, hogy olyan orákulumok, mint Harari egyszerűen piacvesztés előtt állnak és ezért propagálják a Chatbotok betiltását?