Ugrás a semmibe – nemváltás Spanyolországban

Posted by
 Valérie Gauriat

Spanyolországban hatályba lépett a “transzneműek valódi és tényleges egyenlőségét” szolgáló törvény, amely nagyobb szabadságot biztosít ebben az érintetteknek, mint bármely uniós tagállam jogrendje.

Mostantól minden spanyol állampolgárnak lehetősége van arra, hogy nemet váltson az anyakönyvi nyilvántartásban anélkül, hogy előtte kétéves hormonális kezelésen kellene átesnie, vagy orvosi diagnózist kellene bemutatnia “nemi diszfóriáról”, ahogyan azt a korábbi jogszabályok megkövetelték.

Az Euronews riporterei, Valerie Gauriat és Davide Rafaelle Lobina Madridba utaztak, hogy beszélgessenek azokkal, akiknek az életét megváltoztathatja ez az új törvény.

Ezekiel: “a nemváltás nem könnyű döntés”

Ezekiel egy 23 éves edző, akinek az az álma, hogy tűzoltó legyen. Nőnek született, sportos alakját évek óta tartó kemény munkának köszönheti. Teste átalakításába azután kezdett bele, hogy hosszú éveken át idegenkedett saját testétől, úgy érezte, valaki másnak a bőrében van.
Annak örül, hogy az új törvénynek köszönhetően hivatalosan is elismerik férfiként. Spanyolország azon kevés európai országok egyike, amely mostantól lehetővé teszi, hogy az állampolgárok egy egyszerű adminisztratív nyilatkozattal határozzák meg hivatalos nemüket.

De vannak orvosok és pszichológusok, akik szerint hiba, hogy a törvény már nem igényel orvosi diagnózist és nyomon követést. Vicenta Estevez, az Általános Pszichológiai Tanács egyik tagja szerint az ilyen átmenet egy összetett folyamat, amely pszichológiai támogatást igényel.

“16 évesen már lehet munkát vállalni, szexuális kapcsolatba lépni, a nők abortuszt végeztethetnek” – mondta Angela Rodriquez, az egyenlőségért felelős államtitkár, aki szerint ebbe a felsorolásba logikusan és elvárhatóan illeszkedik be az is, hogy valaki meghatározza nemi identitását. “Ésszerű, hogy az emberek a saját nemükről is nyilatkozhassanak” – tette hozzá.

Címkép: A nemváltás olyan, mintha a semmibe ugranék, és csak remélhetem, hogy víz van van alattam (Ezekiel)