Felcsút nem fékez

Posted by

Barber shop már van, strand lesz, űrállomás még lehet
>Mester Nándor
Mfor
>Az űrhajózás napján kerestük fel a Váli-völgy sokat látott faluját, titkon abban reménykedve, hogy lesz, aki megmondja, valóban lesz-e ott űrállomás, mint ahogy azt a kutyapárt kampányplakátja hirdette sok évvel ezelőtt. Reményeinket táplálta, hogy pár napja kiderült: már csak négy legény maradt versenyben,közülük kerül ki a következő magyar űrutas. Szóval űrhajósunk biztos lesz, de kellene ehhez egy űrállomás is, nem igaz?

Sajnos nem találtunk senkit, aki tudta volna a választ. Addig is, amíg ez eldől, kanyarodjunk rá inkább a felcsúti hétköznapokra, így 2023 tavaszán. Ottjártunk idején nem lehetett nyüzsgéssel vádolni a helyieket, de azért láttunk serénykedőket is: ők vagy tetőt ácsoltak vagy virágot ültettek a főutcán, a fiatalok inkább az olvasni való könyvekkel (!) teli buszmegállóban nyomogatták a telefonjukat, megint mások a kopottas házuk előtt söprögettek.

Beszéltünk olyanokkal is, akik nagy lehetőségeket látnak a faluban, bár a beszerzett információk azért árnyaltabb képet festenek a fényes jövőről. Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a megújulás szinte csak a középületekre jellemző, erre volt forrás. A falu nem üt el azátlagostól, ahogy az elmúlt évtizedben tett kirándulásainkon is láttuk, a házak zöme ott ragadt a Kádár-korban és nem vett fel új köntöst.

Pénzözön Felcsútra:
Széchenyi 2020 (EU-s pénzzel együtt) – 300 000 000 forint
Széchenyi Terv Plusz EU-s társfinanszírozásban – 171 859 771 forint (Középületek
épületenergetikai korszerűsítése: 131 860 549 forint + csapadékvíz rendezése: 39 999
222 forint)
Magyar Falu program – 217 449 499 forint
Iskolaépítés – 6 milliárd forint

Legutóbb tavaly tavasszal jártuk körbe Felcsútot, érdekes módon akkor a választási kampány nem telepedett rá, sehol egy „háborúpárti baloldal”-os óriásplakát vagy gyurcsányos ijesztgetés. Nem csoda, itt vélhetően mindenki tudta, hogy mi lesz az eredmény. És egyébként is, addig is csak úgy ömlött a pénz, épült-szépült tőle a falu, mármint a középületek, ahogy írtuk fentebb. Plakátok most sem voltak, egyet kivéve: a készülő májusi Váli-völgyi zsúrra hívogatott néhány. Úgy tudjuk, hogy a falu és a környék népét országosan ismert művészek szórakoztatják majd, a közpénzből erre is futja.

Ilyen közös forrásból van tehát bőven. Mivel kötelező közölni, ezért a falu honlapjáról is kiderült, hogy mire ment a majdnem 7 milliárd forint, amit uniós és kormányzati kasszából kapott ez az alig kétezres település az elmúlt négy évben. Tudjuk, hogy zakatol a kisvasút, a végállomásához közel egy műtavat is fabrikáltak. Hivatalosan a sínek melletti kisebb víztározó „turisztikai célú fejlesztése” zajlott. Most még kordonnal védik a tározó előtti épületet, nyilván
lesz majd nagy szalagátvágás is, akkorra lebontják.

Hogy ehhez miért kellett kis híd és műanyag borítású focipálya azt nem tudjuk. A legnagyobb kérdőjelet azonban mégiscsak a kecses, hattyút formázó kilátószerű építmény mögé tettük. Bár a lomb nélküli lombkoronasétányok idején már nem is kellene meglepődnünk. Egyébként télen sem feledkeztek meg az emberekről, decemberben volt Csúti Csuszoda is, a jeges szolgáltatásról a helyi sajtó is beszámolt. Felcsútiak féláron, 500 forintért korizhattak a határban lévő záportározónál.

Alighogy elhagytuk a kisvasút álmos kis állomását, a főúton két szépségszalon táblájára lettünk figyelmesek. Nagyon szép dolog, hogy a nőknek nem kell elzarándokolni Fehérvárra, de mi van az erősebbik nemmel? Tavaly még csak előszele sem volt annak, amit most vettünk észre, szintén a nagy forgalmú aszfaltcsík mentén: azt mondja, hogy „Barber Shop”. A rekvizitumok ismerősek Budapestről is: pörgő kék-fehér-piros függőleges cégér, megnyerő szakállas fiatalember nagy méretű fényképe és borotva. Nem lehetett kihagyni, be is mentünk az üzletbe (valójában egy családi ház földszintje), ahol a többi kellék is látszott: speciális
sötétbarna bőrfotelek, szép tükrök és a szakállminták. Meg két fiatalember, akikhez éppen senki nem jött nyíratni vagy vágatni.

Jött viszont dr. Pintér-Szoboszlai Attila ügyvéd és felesége, Éva. Azt gondoltuk, franchise szerződést kötöttek az azonos üzletnevű országos hálózat tulajdonosával, de nem: saját pénzből, ők maguk viszik a boltot, a kellékeket beszerezték és már növekvő ügyfélkörük van, Bicskéről is jönnek a divatozó fiatalok. Az ügyvéd úr büszkén mondta, hogy a borbélyokat (összesen négyen vannak) továbbképzik egy országosan ismert mesterember segítségével. Később más településeken is szeretnének üzletet nyitni, mert látják-érzékelik, hogy van kereslet Felcsúton és a környéken. Érdekes tény ehhez, hogy Felcsúton már évek óta öt fodrászat is működik. Persze, egyiket sem hívják így és nem is ugyanazt nyújtják, mint ez az új hely.

Közgazdász feleségétől más tervekről is hallottunk. A lovas pólót szeretné meghonosítani, már van három lovuk és egy tízhektáros területük Alcsútdoboz közelében, amit később a lovasturizmus fejlesztésére is felhasználnának. Kérdésünkre, hogy mindezt miből fedeznék, azt mondta: nem hagynák ki a pályázatokat. Úgy tudjuk, hogy egy csomagláda-szolgáltatást is bevezettek, ezen kívül biofarm is szerepel az álmok között. Nem rossz ez egy alig másfél éve odaköltözött pártól.

Címkép: Hattyú-híd