Momentum-vesztés

Posted by

Béndek Péter
>A politikában különösen igaz, hogy a világos célok mentén történő kezdeményezés és a folyamatos, szisztematikus, kommunikatív cselekvés (a napirend irányítása) olyan pozícióba emelhet egy kezdetben kisebb erőt is, amivel az ellenfél nem tud mit kezdeni. Ezért is sajnálatos a Momentum tesze-tosza hozzáállása Gyurcsányhoz, aki már három ogy. választáson bizonyította a kártékonyságát (a korábbi ténykedéséről nem is beszélve), és a Momentum bárgyún nézi, amint a negyediken is fogja. Már most látszik, hogy 2026-ban semmi nem fogja akadályozni Orbán győzelmét, aminek ALAPVETŐ oka, hogy a Gyurcsány-Dobrev kettőssel nem lehet ôt legyőzni még egy jelentős külügyi-gazdasági földindulás esetén se, hiszen éppen az utóbbiak lennének a legsikeresebbek ennek a semlegesítésében. A T. ellenzéki közvélemény nem fogja fel, hogy némileg hasonlatosan a fideszes táborhoz, álproblémáknak esik áldozatul („Gyurcsány nélkül nem megy”), amik csak egy inkompetens közegben tűnnek valódinak.

Ha pl. a Momemtum igen gyenge vezetése fel bírná fogni, hogy a bármilyen mércével stratégiainak nevezhető cselekvés nem a napi posztolás és atv-s silány politologizálás spektrumában folyik, hanem világos erkölcsi elvek alapján, gyakorlati tapasztalatokból kiindulva (mind e kettő Gyurcsányék ellen szól) hosszú távú építkezéssel, akkor máris el bírnák engedni 2026-ot (ahogy el kellett volna már 2022-t) a Fidesz legyőzése szempontjából, ellenben Gyurcsánnyal szemben állítanának alternatívát, és 2030-ra fókuszálnának. 2026-ot azért is érdemes elengedniük, mert semmilyen olyan forgatókönyvvel nem tudják megakadályozni Orbán győzelmét, amit az ellenzék maga írna, viszont ha bekövetkezik a jelzett földindulás, akkor az úgyis alapvetően változtatja meg a politikai lehetőségeket, akár új politikai erőket is a felszínre dobva, és éppenséggel a hátrányukra lesz az eddig is folytatott gyáva Gyurcsány-simogatás.

Ez utóbbiról épp Donáth ismerte el, hogy semmire se vezetett idáig, viszont a pártját korrumpálja, átadja a lezdeményezést az inkriminált házaspárnak (amint látszik), és egyre megalázóbb, csalódást keltőbb pozícióba löki a Momentumot. Jellemző módon Donáth „utat mutatott” ugyan, de azóta se történt semmi. Ezt hívják momentum (lendület) vesztésnek, vagy újabb üres fecsegésnek, vagy politikai hozzá nem értésnek, ahogy tetszik. Csalódás csalódás hátán. Ceteris paribus (azonos külső körülmények között) nem fog 2026 tavaszán több látszani az ellenzéki lehetőségekből, mint ma — és nem is lesz több lehetőség, mint ma. Az, amit a Momentum művel, az behúnyt szemmel való csodavárás, vagy még rosszabb: Gyurcsányék farvizén indirekt kollaboráció a rezsimmel.

Címkép: Momentum plakát