Kivezetni!

Posted by

Pársoros jegyzetek

Nagy Bandó András
>Igen, a „kivezetni”, egy idő óta ez a szó hangzik el leggyakrabban a közbeszédben. Egykor nem így volt, inkább a bevezetés tolult előre: azt szerettük volna, ha bevezetik a piacgazdaságot, ha bevezetik a vizet és a földgázt a falusi házakba. Annak is örültünk volna sok évvel ezelőtt, ha bevezetik az iskolai nyelvválasztást, és nem marad meg örök időkre a kötelező orosz nyelv tanítása. Szerettük volna, ha a bíróságok épületeibe bevezetik mindazokat, akik országvezetőként garázdálkodtak és uralkodtak fölöttünk. Végül lett, amit bevezettek, s lettek, amiket és akiket nem.

Mostanában két kivezetés foglalkoztatja hazánk népét, az egyik a néhány élelmiszer fejére pakolt ársapkák kivezetése, a másik pedig a kérdés: hogy Orbán kivezeti-e hazánkat az Európai Unióból. Én az ársapkák kivezetését esélyesebbnek tartom, talán nem is ártana. Hogy mit hozna ez a kivezetés, halálpontosan kiszámolni nem tudom, Raskó Györgyre próbálok hallgatni, aki szerint a 2,8 százalékos tej ársapkájának levétele után visszatérnék a másfél százalékos tejre, aminek következtében több tejzsírunk maradna, amiből vaj és sajt készülne, melyeknek esni kezdene az ára.

Azt mondja Raskó: „Úgy számolom, hogy a trappista sajt kilónkénti ára például ezer forinttal is csökkenhet.” Ehhez hasonlóan csökkenne a vaj és a tejföl ára is. Tiszta logika, érthető magyarázat, el kell hinnem. A másik kivezetés ennél is jobban borzolja a kedélyeket, jelesül, hogy Orbán nem az ársapkák kivezetésén mesterkedik, hanem azon, hogy kivezesse-e hazánkat az Európai Unióból.

Most, amikor már az észhez tért angolok is megokosodva verik a fejüket a falba, hogy hogy lehettek ilyen ostobák, amikor a brexitre voksoltak. Úgy tűnik, tesztelget a szenvedélyes köpönyegforgató, vajon, ha ezt hallják, mit morgolódnak a zemberek kis hazánkban. Mintha nem tudná, hogy a hatalomnál jobban csak a pénzt szereti, az pedig onnan, a gonosz Brüsszelből jön, ahol az őt csípő, rúgó, harapó bürokraták intézik azon dokumentumok sorsát, melyeken Orbán aláírásai is ott vannak, azok az aláírások, melyek igazolják, hogy mindazokkal egyetértett, amik ellen a budapesti bürokraták segédletével hazai pályán uszít.

Emlékeztetni kéne arra, hogy mennyire akarta ő is azt, hogy az országot az EU-ba „be kell vezetni.” Egykor még így tanultuk a novella részeit: bevezetés, tárgyalás, befejezés. Ma már így olvasható a Neten: előkészítés, bonyodalom, a cselekmény kibontakozása, tetőpont, megoldás. A legdühítőbb elbeszélés esetében: bevezetés, pénzszerzés, kivezetés. Bűnügyi novella esetében: bevezetés, tárgyalás, rablás, kivezetés, börtön.