Együttműködés egy széttagolt világban

Posted by

A Davosi Világgazdasági Fórum
(A Financial Times elemzése)
A lap vezető külpolitikai elemzője szerint az a nagy félelem a három év után ma ismét megnyíló Világgazdasági Fórumon, hogy véget ér a béke, a jólét és a világméretű gazdasági összefonódás hosszú korszaka. Az esemény jelszava: Együttműködés egy széttagolt világban. Gideon Rachman kifejtette: a szétesés a Coviddal kezdődött, de most ismét összegyűltek Davosban a nemzetközi politika és gazdaság nagyjai, és ezt akár úgy is lehetne tekinteni, hogy visszaállnak a normális állapotok.
Csakhogy Kína váratlanul feladta a korlátozásokat, ami felveti, hogy bármikor új vírusvariánsok egész hulláma bukkanhat fel. De még ha ez nem is következik be, a járvány erősen rányomja a bélyegét arra, miként gondolkodik a politikai és az üzleti világ a globalizációról. Már nem igaz az a tétel, hogy az árukat és szolgáltatásokat bármikor könnyedén célba lehet juttatni.
A gazdaságban immár nem az a vezérlő elv, hogy „ütemezetten” kell szállítani, hanem hogy „szükség esetén”. Újabb járványok jöhetnek, egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek. Ez pedig megkérdőjelezi az élelmezés és az utazás biztonságát. Az államok, illetve bűnözők által végrehajtott kibertámadások azt az infrastruktúrát fenyegetik, amelyre a modern világ épül. Felgyorsultak a cégek erőfeszítései, hogy függetlenítsék magukat Kínától, nem egyszerűen a ragály, hanem geopolitikai kockázatok, azaz a háború miatt. Az orosz invázió megmutatta, hogy még az elképzelhetetlen is bekövetkezhet. Nagy a veszély, hogy
kiszélesedik a konfliktus, még a nukleáris csapásmérést sem lehet kizárni. A viszály rávilágított, hogy miként szakítja szét a háború a nemzetközi gazdaság szálait. Az EU drasztikusan csökkenti az orosz energiahordozók importját, ami gerjeszti az inflációt és versenyképtelenné tehet több iparágat is. Felmentek az élelmiszerárak, sok millió emberre leselkedik az éhezés veszélye.
És akkor még ott van az eshetőség, hogy Peking lerohanja Tajvant, amely a legkorszerűbb félvezetők 90 százalékát állítja elő. A Nyugat ugyanakkor aggódhat a populista nyomás miatt is. A demagógok szemében Davos nem ritkán az egyenlőtlenség és a hazátlan nemzetközi kapitalizmus jelképe. Ezzel együtt alkalmat nyújthat arra, hogy a részvevők csendben elgondolkodjanak azon, miként lehet megelőzni, hogy a háború és természeti katasztrófák sora megint bekerítse a világgazdaságot – fejtette ki Gideon Rachman.
(Fordította Horváth Júlia)