Orbán és Dzsudzsák keleti nyitása

Posted by

Figyelemre méltó cikk az Indexen.

Puzsér Róbert

>Ami Orbán Viktor a politikának, az Dzsudzsák Balázs a labdarúgásnak: a legnagyobb ígéret és a legnagyobb csalódás. Amikor Dzsudzsák huszonkettő és huszonöt éves kora közt klasszissá vált a PSV Eindhoven csapatában, ugyanakkora remények övezték, mint a nyugatos elkötelezettségében megkérdőjelezhetetlen Orbán Viktort nagyjából ugyanilyenkor. Az ambiciózusabb és naivabb magyarok izgatottan várták, hogy a kiváló balszélső melyik európai topliga melyik stabil résztvevőjének csapatába igazol, ahogy izgatottan várták Magyarország polgárosodását, konszolidálódását és modernizálódását – hasonló eredménnyel. Dzsudzsák Balázs pénzügyileg motivált karrierdöntései egy nemzedék legkeserűbb kiábrándulását eredményezték: a magyaroknak a középpályás további klubváltásaikor egy-egy addig soha nem hallott klubnevet kellett megtanulniuk. Először az Anzsi Mahacskaláét, amelyhez képest a Dinamo Moszkva neve már ismerősen, ha nem is túl bizalomgerjesztően hangzott. Nem úgy a török Bursasporé, amelybe Dzsudzsák útja Moszkvából vezetett. A középpályás következő állomása gyanánt az Egyesült Arab Emirátusokat szemelte ki, de az al-Vahda, az al-Ittihad és az el-Ajn klub nevének memorizálásával a magyarok már nem bajlódtak: egyszerűen csak úgy tekintettek Dzsudzsákra, mint a magyar válogatott örökös tagjára. Aki szóvá tette, hogy a magyar futball évtizedek óta várt klasszisa milyen gyalázatosan tékozolja el a karrierjét, az megkapta, hogy „Nagyon helyesen tette, hogy kivette a pénzt”, meg azt, hogy „Ha lábtörése vagy szalagszakadása lesz, és ott vége a karrierjének, ő meg nem írta alá élete szerződését, akkor te majd kifizeted neki ezt a pénzt?”

A MAGUK ALKUIVAL ELÉGEDETT MAGYAROK, AKIKNEK A SZÜLEI 1957. MÁJUS ELSEJÉN EGY TÁL GULYÁSLEVESÉRT ADTÁK EL A SZABADSÁGUKAT, NAGYON IS HELYESELTÉK DZSUDZSÁK BALÁZS DÖNTÉSEIT,

és nem győztek felmentő ideológiákat gyártani neki, hiszen ha egy ekkora ember a maga képességeihez és lehetőségeihez ennyire méltatlannak bizonyul, akkor nekik, a megszomorított és kisemmizett, saját hazájukban gyarmati sorba hajtott magyaroknak igazán nem volt más választásuk, mint kellő pillanatban a gerinchajlító hatalom véres tenyerébe csapni. Amikor Dzsudzsák az M3-as autópályán ronccsá tört egy Lamborghini Aventadort, a magyarok úgy érezték, hogy ennek a luxusa picit nekik is belefér. Büszkék voltak rá, mert magukból sem néznek ki többet.

Orbán Viktor és zsákmánya, Magyarország Dzsudzsák Balázzsal párhuzamosan maga is eurázsiai ösvényre lépett. A magyarok nemcsak a kipcsak népnevet tanulták meg, de a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsáról is értesülést szereztek, Orbán Viktor pedig fittyet hányva a nyelvészeti konszenzusra, önérzetesen jelentette ki, hogy „mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban”. A miniszterelnök ennél is büszkébbé tette a Nyugattal szemben ingerült magyarokat, amikor az alábbi szavakkal hízelgett a testvéri Kazahsztán elnökének. „Szeretnék a kipcsakok nagy barátjának, Nazarbajev elnök úrnak gratulálni a magas kitüntetéshez. A jelenlévők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok. Sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is. Minden évben küldünk is neki üzenetet, amikor a kipcsakok éves gyűlése van Magyarországon….

A teljes cikk itt olvasható: Index – Vélemény – Puzsér Róbert: Orbán és Dzsudzsák keleti nyitása