III. Károly – Isten óvja a királyt

Posted by

BBC
>A királynő halálának pillanatában a trón azonnal és minden ceremónia nélkül az örökösre, Károlyra, a korábbi walesi hercegre szállt. De számos gyakorlati – és hagyományos – lépésen kell még keresztülmennie ahhoz, hogy királlyá koronázzák.Mi lesz a neve? III. Károly királyként fogják emlegetni. Ez volt az új király uralkodásának első döntése. A négy név közül bármelyiket választhatta volna – Károly Fülöp Artúr György. Nem ő az egyetlen, aki címváltoztatás előtt áll.
Bár ő a trónörökös, Vilmos herceg nem lesz automatikusan walesi herceg – ezt az apjának kell majd átruháznia rá. Megörökölte apja címét, a cornwalli hercegi címet – Vilmos és Kate mostantól Cornwall és Cambridge hercege és hercegnője. Károly felesége, Camilla is új címet kapott, ő lesz a királynő hitvese – a hitves az uralkodó házastársának megnevezése.

Károlyt várhatóan szombaton hivatalosan is királlyá kiáltják ki. Erre a londoni Szent Jakab-palotában kerül sor, a trónra lépési tanácsnak nevezett ceremoniális testület előtt. Ez a testület a Privy Council tagjaiból áll – egy magas rangú parlamenti képviselőkből, korábbi és jelenlegi képviselőkből, valamint egyenrangú tagokból -, valamint néhány magas rangú köztisztviselőből, a Nemzetközösségi főbiztosokból és London főpolgármesteréből.

Elméletileg több mint 700 embernek van joga részt venni a rendezvényen, de a rövid határidő miatt a tényleges létszám valószínűleg jóval kevesebb lesz. A legutóbbi, 1952-es csatlakozási tanácson körülbelül 200-an vettek részt. Az ülésen Erzsébet királynő halálát a Titkos Tanács lordelnöke (jelenleg Penny Mordaunt parlamenti képviselő) jelenti be, és felolvasnak egy kiáltványt. A proklamáció szövege változhat, de hagyományosan imák és fogadalmak sorozata, amely méltatja az előző uralkodót, és támogatást ígér az új uralkodónak. A kiáltványt ezután számos magas rangú személyiség írja alá, köztük a miniszterelnök, a canterburyi érsek és a lordkancellár. Mint minden ilyen ceremónián, itt is figyelmet fordítanak arra, hogy mi az, amit esetleg megváltoztattak, hozzáadtak vagy frissítettek, az új korszak jeleként.

A király részt vesz a csatlakozási tanács második ülésén, a titkos tanács tagjaival együtt. Ez nem „eskütétel” a brit uralkodó uralkodásának kezdetén, mint néhány más államfő, például az Egyesült Államok elnöke esetében. Ehelyett az új király nyilatkozatot tesz, és – a 18. század elejéről származó hagyománynak megfelelően – esküt tesz a skót egyház megőrzésére. A trombitások fanfárja után nyilvános kihirdetésre kerül sor, amelyben Károlyt új királlyá nyilvánítják. Ezt a Szent Jakab-palota Friary Court feletti erkélyről teszi meg egy hivatalos személy, akit a fegyverek harisnyakötős királyának neveznek. Ezt kiátja: „Isten óvja a királyt”, és 1952 óta először hangzik el a nemzeti himnusz az „Isten óvja a királyt” szavakkal. A Hyde Parkban, a londoni Towerben és a hadihajókról ágyúkkal tisztelegnek, és Edinburgh-ban, Cardiffban és Belfastban felolvassák a Károlyt királlyá nyilvánító kiáltványt.

A trónra lépés szimbolikus csúcspontja a koronázás lesz, amikor Károlyt hivatalosan is megkoronázzák. A szükséges előkészületek miatt a koronázásra nem valószínű, hogy Károly trónra lépése után nagyon hamar sor kerül – Erzsébet királynő 1952 februárjában lépett trónra, de csak 1953 júniusában koronázták meg. Az elmúlt 900 évben a koronázást a Westminster-apátságban tartották – Hódító Vilmos volt az első uralkodó, akit ott koronáztak meg, Károly lesz a 40.uralkodó. Ez egy anglikán vallási szertartás, amelyet a canterburyi érsek végez. A szertartás csúcspontján ő helyezi Károly fejére a Szent Eduárd koronát – egy 1661-ből származó, tömör aranykoronát.

Ez a londoni Towerben található koronaékszerek központi darabja, és az uralkodó csak a koronázás pillanatában viseli (nem utolsósorban azért, mert a korona súlya 2,23 kg, azaz majdnem 5 font). A királyi esküvőkkel ellentétben a koronázás állami esemény – a kormány fizeti, és végső soron ő határozza meg a vendégek listáját.

Lesz zene, felolvasás és az új uralkodó felkenésének rituáléja narancs-, rózsa-, fahéj-, pézsma- és ámbraolajjal. Az új király a világ szeme láttára teszi le a koronázási esküt. E bonyolult szertartás során megkapja a gömböt és a jogart új szerepének jelképeként, és a canterburyi érsek a fejére helyezi a tömör aranykoronát.

Címkép: II. Erzsébet walesi herceggé koronázza a fiát, Károlyt. (1969)

IMAGE SOUR1px transparent line