Meghalt II. Erzsébet királynő – közölte a Buckingham-palota

Posted by

A BBC jelentette:
>96 éves korában, 70 évnyi uralkodás után Balmoralban elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója. Családja skóciai birtokán gyűlt össze, miután csütörtökön korábban egyre nagyobb aggodalmat keltett az egészségi állapota.

A királynő 1952-ben lépett a trónra, és hatalmas társadalmi változások tanúja volt. Halálával legidősebb fia, Károly, a korábbi walesi herceg vezeti majd a gyászoló országot, mint új király és a Nemzetközösség 14 birodalmának államfője. A Buckingham-palota közleményben tudatta: “A királynő ma délután békésen elhunyt Balmoralban. “A király és a hitvese ma este Balmoralban marad, és holnap visszatér Londonba”.

A királynő összes gyermeke az Aberdeen melletti Balmoralba utazott, miután az orvosok orvosi felügyelet alá helyezték a királynőt. Unokája, Vilmos herceg is ott van, és útban van testvére, Harry herceg is.

Gyászjelentés: A hosszú életet a kötelességtudat jellemezte
II. Erzsébet királynő államfői hivatali ideje átfogta a háború utáni megszorításokat, a birodalomból a Nemzetközösségbe való átmenetet, a hidegháború végét és az Egyesült Királyságnak az Európai Unióba való belépését – majd kilépését -. Uralkodása 15 miniszterelnököt ölelt fel, kezdve az 1874-ben született Winston Churchilltől egészen a 101 évvel később, 1975-ben született Liz Trussig, akit a királynő a hét elején nevezett ki. Uralkodása alatt hetente tartott meghallgatásokat miniszterelnökével.

A londoni Buckingham-palotában a királynő állapotáról szóló híreket váró tömeg sírva fakadt, amikor értesültek a királynő haláláról.

A királynő 1926. április 21-én született Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven a londoni Mayfairben. Kevesen sejtették, hogy egyszer uralkodó lesz, de 1936 decemberében nagybátyja, VIII. Edward lemondott a trónról, hogy feleségül vegye a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsont. Erzsébet apja VI. György király lett, és 10 évesen Lilibet, ahogy a családban nevezték, lett a trónörökös. Három éven belül Nagy-Britannia háborúban állt a náci Németországgal. Erzsébet és kisebbik nővére, Margit hercegnő a háború nagy részét a windsori kastélyban töltötte, miután szüleik elutasították a Kanadába való evakuálásukra vonatkozó javaslatokat. Miután betöltötte 18. életévét, Erzsébet öt hónapot töltött a Területi Segédszolgálatnál, és megtanulta az alapvető motorszerelői és vezetési ismereteket. “Kezdtem megérteni azt a testületi szellemet, amely a nehézségekkel szemben virágzik” – emlékezett vissza később. A háború alatt levelet váltott harmadik unokatestvérével, Fülöp görög herceggel, aki a Királyi Haditengerészetnél szolgált. Románcuk virágzásnak indult, és a pár 1947. november 20-án a Westminster Apátságban összeházasodott, a herceg pedig felvette az Edinburgh hercege címet. Később úgy jellemezte őt, mint “az én erőm és támaszom” 74 évnyi házasság során, mielőtt 2021-ben, 99 éves korában elhunyt.

Címkép: II.Erzsébet és a tavaly elhunyt Fülöp herceg. 74 éven át együtt