Thatcher 2.0 vagy Theresa May 2.0 ?

Posted by

Szent-Iványi István

>Az Egyesült Királyságnak uj miniszterelnöke van: a brit konzervatív párttagok Liz Truss külügyminiszternek szavaztak bizalmat. Mától ő az új brit kormányfő.
Érdekes, sokszínű életút áll mögötte: erősen baloldali családból érkezik, de ő egyetemistaként meggyőződéses liberális volt, később azonban a konzervatív párthoz csatlakozott. Liberális múltjából megőrizte a határozott piacpárti nézeteit. A Brexit vitában a remain (maradás) pártján állt, csak a népszavazás után alkalmazkodott az új helyzethez.
Miniszterelnökként nem lesz könnyű dolga: egyfelől biztosítania kell a parlamenti többséget, márpedig a konzervatív frakció nagyon nem akarta őt (a párttagok szavazatával lett miniszterelnök). Másfelől az ország gazdasági helyzete is törékeny, az infláció elérte a 10%-ot (de örülnénk mi annak, ha nekünk is csak annyi lenne!), az energiárak elszabadultak, az elégedetlenség növekszik.
Az orosz agresszió kérdésében erőteljes,határozott, un. „héja” álláspontot képvisel. A kampányban kijelentette, hogy adott esetben nem habozna a nukleáris fegyverek bevetésének kérdésében sem. Ez azért sokakat megrémített.
Liz Truss külügyminiszterként már megmutatta oroszlánkörmeit, igazi „Iron Lady”. Példaképe Margaret Thatcher, hívei előszeretettel hasonlítják hozzá. Ma még nem dőlt el, hogy karrierje Thatcherhez vagy inkább Mayhez lesz hasonlítható.