10 + 1 Tény Lizz Truss-ról

Posted by

Kert Attila

1. 1975-ben született Oxfordban, kemény balos családban. Apja matematikus, anyja ápolónő volt, maga úgy jellemezte őket, hogy kissé balra álltak a Munkáspárttól. Teljes neve Mary Elizabeth Truss, amiből a Maryt valamiért nagyon utálja. Addig a rövid ideig, amíg nem lett profi főállású politikus, a Shellnél és egy teleco cégnél dolgozott.
2. Eredetileg liberális demokrata volt, az egyetemen mindenféle lib-dem szervezeteket vezetett, és a Liberális Demokrata Pártba is belépett, kampányolt a könnyűdrogok legalizálásáért; sőt, a monarchia megszüntetéséért. A Konzervatív Pártba csak 1996-ban lépett be. Attól fogva már nem kampányolt egyik ügyben sem.
3. David Cameron óta összesen hat kormánytisztséget töltött be, volt nemzetközi kereskedelmi-, kincstári-, környezetvédelmi-vidékfejlesztési és igazságügyi államtitkár, valamint egészségügyi- és legutóbb külügyminiszter. Ő volt “ezer év alatt” az első női lordkancellár.
4. A Brexit népszavazáson a maradás, tehát a remain oldalán állt, elszántan kampányolt Nagy Britannia EU-ban maradása mellett – szemben tehát Theresa May-jel és Boris Johnsonnal. Mégis bekerült mindegyikük kormányába, és gyorsan brexit-pártivá is vált. Mostanra egyenesen a keményvonalas brexiterek között tartják számon. Ma már a távozásra szavazna, állítja – nyilván a zökkenőmentesen levezényelt kiválási folyamat és a brexit átütő sikere győzte meg.
5. Egyik oxfordi tanára – tutora – így jellemezte: meglehetősen csekély a száma azoknak a mély elvi elkötelezettségeknek, amelyektől nem távolodik el. A jövőre nézve sem vár tőle következetességet a professzor: azt fogja keresni, amitől nagyobb politikai sikert remélhet – jósolja Marc Stears. Nevezhetjük ezt opportunizmusnak vagy pragmatizmusnak, attól függően, hogy barátai vagy ellenfelei vagyunk – teszi hozzá bölcsen.
6. A Konzervatív Párt elnökségéért folyó harcban hívei és támogatói Margaret Thatcherhez hasonlították, ami a stábja munkáját dicséri, akik tudatosan sugallják és erősítik ezt a képet, még az öltözködésével is igyekeznek a Vasladyre emlékeztetni. Külügyminiszterként egyik leglátványosabb sikere az Iránban bebörtönzött brit-iráni kettős állampolgárságú újságíró, Nazanin Zaghari-Ratcliffe szabadon engedésének kitárgyalása volt.
Ellenfelei és riválisai szerint ambíciói és hangereje jelentősen felülmúlják képességeit. Dominic Cummings, Boris Johnson sikerkovácsa és sírásója azt mondta róla: ugyanolyan lesz, mint Johnson, csak sokkal gyengébb kiadásban. (Mínusz szélfútta haj, de ezt csak én teszem hozzá.)
A versenyben Rishi Sunak eddigi pénzügyminisztert győzte le jelentős fölénnyel, 57-43 arányban. (Az előrejelzések ennél is nagyobb, kétharmados győzelmet jósoltak neki.) Az indiai bevándorlók unokájaként már Angliában született Sunakot sokan kompetensebbnek tartják, de túlságosan is “elitistának”. Jellemző, hogy a parlamenti képviselők körében ő valamivel több szavazatot kapott, mint Truss. A Tory párt szavazói talán még nem állnak készen egy színesbőrű, egyértelműen bevándorló-hátterű miniszterelnök megválasztására. Amivel lehet, hogy rosszul járnak, mert a pártelnököt – és így a miniszterelnököt – megválasztó párttagok, nagyjából 160 ezren, összességében jóval gazdagabbak, konzervatívabbak és a fehérebbek a Tory párt szavazóbázisánál, nem is beszélve az összes szavazóról.
A pártelnök kiválasztásának első fordulójában egyébként a legsikeresebb fehér férfi jelölt a hatodik helyre tudott befutni.
7. Nem a közösségi média nagymestere, és/vagy nincs (illetve nyilván: eddig nem volt) social media managere. Egyszer posztban (tweetben) kiírta a Twitterre a saját nevét: Elisabeth truss
8. Nem vár könnyű feladat rá: Nagy Britannia is küzd a közeledő válság, a háború, és, igen: a brexit következményeivel. Ott is súlyos következményei vannak az energiaválságnak, a villany és a gáz ára sokak számára a duplájára, vagy annál is magasabbra emelkedik. 1982 (Theacher…) óta nem látott szinten, 10% fölött van az infláció, egyre több helyen sztrájkolnak.
9. Foci: saját állítása szerint a Norwich City-nek drukkol. Az ezzel kapcsolatos bejelentése ugyanakkor a csapat szurkolóinak körében nem váltott ki osztatlan lelkesedést. “Liz Truss, ne mondd, hogy Norwich-drukker vagy. Nem vagy az. Megtiltom, hogy szeresd őket.” – ez egyik enyhébb vélemény.
10. Stones-szál: ugyan azon a napon van a születésnapja, mint Mick Jaggernek: július 26-án. Ettől függetlenül jelenleg azt állítja, a nyolcvanas évek zenéit szereti és Whitney Houstont vallja kedvencének. Ez sem volt mindig így, lib-dem korában még Macy Gray: I Try by című száma volt a kedvence. Lelkes karaoke-énekes, repertoárjában a legfontosabb a helyet a Dirty Dancing felejthetetlen klasszikusa, a Time of My Life foglalja el.
+ 1 néhány perce bejelentették, hogy ő nyerte a pártelnök-választást, így hamarosan ő lesz Nagy Britannia következő miniszterelnöke, a harmadik nő, aki ezt a hivatalt betölti.

God Save The Queen!

Címkép: Liz Truss szefizik Thatcher szobrával