Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Posted by

>Hivatali vesztegetés elfogadása miatt indult eljárás Agócs János ellen, Lakatos Oszkár, a roma testület elnökhelyettese úgy tudja, a hajnali órákban vitték el otthonából. Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt az ügyészség őrizetbe vette az Országos Roma Önkormányzat elnökét – ezzel a címmel adott ki közleményt a Központi Nyomozó Főügyészség szerda kora délután. A kommüniké nem tartalmaz nevet, de a tisztség alapján könnyen beazonosítható: Agócs Jánosról van szó. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást. A közlemény szerint a nyomozó ügyészség „további bizonyítékok beszerzése és az elkövető elfogása érdekében összehangolt eljárási cselekményeket hajt végre, amelyek jelenleg is folyamatban vannak”. Az ügyészség az ORÖ elnökét érintő ügyről az „elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését” követően, várhatóan csütörtökön ad részletesebb tájékoztatást.

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnökhelyettese lapunknak elmondta: úgy értesült, hogy Agócs Jánost a hajnali órákban vitték el a Bács-Kiskun megyei Mélykúton lévő otthonából. Az információ hitelességét erősíti, hogy a GPS koordináták alapján Agócs hivatali gépkocsija, amivel reggel 6 órakor indult volna a fővárosba, az őrizetbe vétel után is Mélykúton parkolt.Agócs János telefonja „nagyon furcsán viselkedett” az utóbbi időben. Hiába cserélt kártyát és készüléket, nem lehetett beszélni vele – számolt be az elmúlt két hétben személyesen is tapasztalt kellemetlenségről Lakatos Oszkár.

Az elnökhelyettes tudomása szerint az Agócs elleni ügyészségi eljárás összefüggésbe hozható a Tiszapüspökiben folyó iskolafelújítással. (Az iskola az ORÖ fenntartásában működik. Lapunk idén májusban helyszíni riportot közölt arról, hogy romokban hever a tornaterem, amelynek felújításával elvileg már el kellett volna készülni. A pénz elfogyott, a kivitelező cég levonult a területről.) Lakatos Oszkár úgy tudja, hogy Agócs János ellen az ORÖ hivatalának egyik elbocsátott munkatársa tett feljelentést. A helyzet érdekessége – mondta –, hogy a tiszapüspöki iskolafelújítás anomáliái miatt Agócs János is büntetőfeljelentést tett.

Lakatos Oszkár megjegyezte: a nyomozó hatóságok mintha nem mérnének egyenlő mércével. Miközben Agócs János ellen „példás szorgalommal” lépnek fel, a fideszes Farkas Flóriánt még meg se hallgatták a Híd a munka világába botrányos ügyében a hét éve zajló eljárás során.  Legalábbis most tavaszig, addig, amíg Farkas parlamenti képviselő volt, ez nem történt meg. Más példát is lehet említeni. A Népszava cikksorozatban számolt be év elején azokról a titokban rögzített hangfelvételekről, amelyeken Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos – akkor a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője, jelenleg fideszes parlamenti képviselő – egy zárt körű rendezvényen kijelentette, hogy BM-esként „mindenkiről tudunk mindent”. Sztojka ugyanakkor szerződéseket kínált a „körön belül lévő” ORÖ-s képviselőknek, egyúttal instrukciókat adott arról, hogy – a Fidesz érdekeinek megfelelően – milyen politikai lépéseket kell tenni az országos önkormányzaton belül. A rendőrség a 444.hu híre szerint nem látott okot arra, hogy nyomozást indítson, úgy ítélte meg, a kormánybiztos csak retorikai fogásokat alkalmazott. Az elutasítás indoklásában az állt, hogy Sztojka Attila „kommunikációja semmiféle fenyegetést, vagy hivatali hatalmával kapcsolatos visszaélésre utaló adatot, információt nem tartalmaz”.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feljelentésére viszont a NAV nyomozást rendelt el költségvetési csalás miatt. Az ellenzéki politikus beadványában arra hivatkozott: többen is beszámoltak arról, hogy az Országos Roma Önkormányzatnál tetten érhetően költségvetési csalás és más bűncselekmények történtek. Hadházy kérdésünkre közölte, nincs információja arról, hogy a hangfelvételek ügyében folyó eljárásban vannak-e fejlemények.
Nem állítom, hogy minden nemzetiségi önkormányzati képviselő rosszul végzi a dolgát, de azt igen, hogy a rendszert áthatja a korrupció minden lehetséges eleme – reagált közösségi oldalán Varga Ferenc, a Jobbik roma országgyűlési képviselője Agócs János őrizetbe vételének hírére. A jobbikos politikus szerint új alapokra kell helyezni a helyi, megyei és országos roma politikát: „addig, amíg ez nem történik meg, ne csodálkozzunk rajta, hogy Magyarország legnagyobb kisebbségének országos önkormányzatában mi zajlik”. Lakatos Oszkár hangsúlyozta, hogy az ORÖ elnöke mindaddig tisztségében marad, amíg nem mond le, vagy amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli. Akadályoztatása esetén az elnököt határozatlan időre szóló meghatalmazás alapján az általános elnökhelyettes – azaz: Lakatos Oszkár – helyettesíti.

Megjelent a Népszava Bűnügy-baleset rovatában és az Új Hétben

Címkép: Agócs János  Fotó: Ladjánszki Máté | Forrás: Népszava