Allen Weisselberg,Trump egyik vezető munkatársa bűnösnek vallja magát adócsalás miatt

Posted by
> Allen H. Weisselberg, Donald J. Trump egyik legmegbízhatóbb hadnagya csütörtökön egy alsó-manhattani tárgyalóteremben bíró elé állt, és elismerte, hogy a volt elnök cégével összeesküvést szőtt számos bűncselekmény elkövetésére. Weisselberg úr bűnösnek vallotta magát, miután a manhattani kerületi ügyészség több mint egy éven át nyomást gyakorolt rá, hogy működjön együtt a Trump úr ellen folytatott szélesebb körű nyomozásban, és  vállalata amely jelentős pénzügyi büntetéssel néz szembe, ha elveszíti a saját perét hasonló vádakkal kapcsolatban. Az ügyészek számára azonban, akik már régóta vádat akarnak emelni Trump úr ellen, a csütörtöki meghallgatás egyfajta vigaszdíj volt. Weisselberg úr nem volt hajlandó Trump úr ellen fordulni, amit az ügyészek reméltek, hogy megtesz, amióta tavaly júliusban 15 bűncselekménnyel vádolták meg. A vádalku értelmében Weisselberg úrnak közel 2 millió dollár adót, büntetést és kamatot kell fizetnie, miután pazar, nem hivatalos juttatásokat fogadott el Trump úrtól és cégétől, többek között lízingelt Mercedes-Benzeket, egy lakást a manhattani Upper West Side-on és magániskolai tandíjat unokáinak.

Az októberi tárgyaláson ujjal kell mutogatnia régi munkaadójára, a Trump Organizationra is. Cserébe Weisselberg úr, akire évekig tartó börtönbüntetés várt, valószínűleg öt hónapos börtönbüntetést kap, és a jó magaviseletért járó idő beszámításával talán 100 napot ülhet. Az alku hetekig tartó, heves oda-vissza tárgyalások után született meg. A tárgyalások hétfőn, Weisselberg úr 75. születésnapján csúcsosodtak ki egy döntő jelentőségű találkozón, amikor az ügyvédei és az ügyészek összegyűltek a bíró irodájában – mondták az ügyet ismerő személyek. Weisselberg úr ügyvédei, Nicholas A. Gravante Jr. és Mary E. Mulligan enyhítést sürgetett, hangsúlyozva ügyfelük korát, gyenge egészségi állapotát és korábbi szolgálatát a Nemzeti Gárdában, és azzal érveltek, hogy a kerületi ügyész hat hónapos börtönbüntetést követelt, ami túlzó. A bíró korábban figyelmeztette, hogy Weisselberg úrnak csak akkor van esélye a próbaidőre, ha együttműködik a Trump úr üzleti gyakorlatával kapcsolatos szélesebb körű nyomozásban. Mivel erről már nem volt szó, kompromisszumot javasolt: a kerületi ügyészség ellenvetése ellenére a bíró beleegyezett az öt hónapos büntetésbe.

A vádalkutárgyalásokról féltucatnyi emberrel készített interjúk alapján kialakult, hogy miként jött létre az alku. Lényege: Weisselberg úr nem árulta volna el Mr. Trumpot. Legalábbis egyelőre ez a család iránti rendíthetetlen hűség, amelyet közel fél évszázadon át szolgált, segített meggátolni a volt elnök megvádolására irányuló nagyobb erőfeszítéseket. Az interjúk rávilágítanak a Weisselberg úr ügyvédei és a kerületi ügyészség közötti intenzív tárgyalásokra is – és arra az eddig ismeretlen szerepre, amelyet a bíró, Juan Merchan játszott a tárgyalások irányításában -, miután világossá vált, hogy a Trump Organization nem hajlandó aláírni a saját vádalkuját. Ha a vállalat beleegyezett volna a bűnösség beismerésébe, a bíró felajánlotta volna, hogy még rövidebb büntetést szab ki Weisselberg úrra – mondták az emberek.

A szerkesztő megjegyzése: Allen Howard Weisselberg (született 1947. augusztus 15-én) amerikai üzletember, aki a Trump Organization pénzügyi igazgatója (CFO) volt.

Címkép: Weisselbeg (maszkban) ügyvédjével
A fényképhez: Remekül jön az arcmaszk a fotósok elleni védelemként és az ügyvéd úr valószínűleg Dallasban járt a CPAC-on és elirigyelte Orbán Viktor öltözködési stílusát