Ági, Adria, vörösbor

Posted by
Csurgó Sándor
>Már nyolc hét telt el, és semmi csoda nem történt. Féderer Ágnes tényleg elment.
A képen látható fülbevaló itt van az asztalomon egy összetűzött papírfecnibe csomagolva, rajta ákombákom betűkkel: FÉDERER – a kórházban adták oda, ez volt akkor is a fülében, amikor végleg itthagyott bennünket.
Lassan muszáj felfogni a felfoghatatlant!
Rengeteg levelet, kommentet kaptunk, direkt Áginak, vagy nekem címezve, ezeket itt köszönöm meg, mert mindegyiket személyesen megválaszolni nem volt erőm.
Nagyon sokan ismerték őt újságíró-riporter korából. Az elmúlt hetekben pályatársai, volt kollégái cikkekben, beszélgetésekben méltatták zsenijét, szakmai tevékenységét.
Ám minden ilyen megemlékezés a 2007-ig tartó időszakról szólt, utána elbizonytalanodva, – sajnálkozva, hogy otthagyta az újságíró szakmát -találgatásokba ment át, hogy mit is csinált azóta.
Újságíróként tízezrek olvashatták nevét, segítőként, családállítóként ezrek ismerhették meg őt személyesen.
Tanácsadói munkája egyéni sorsok, nehéz élethelyzetek megváltoztatásában teljesedett ki, mindenki számára volt legalább egy fontos mondata, újságírói zsenijét – bölcsességével, élettapasztalatával ötvözve – a kliensei szolgálatába állítva.
Sokan kérdeztétek, hogy temetés, megemlékezés mikor és milyen formában lesz. Ebben a kérdésben is az ő végakarata szerint járunk el.
Még az Adria site idején jártuk Horvátországot, érdekes témákról tudósítva, amikor az egyik sziget tengerre néző temetőjénél félig tréfasan, félig szomorkásan megjegyezte, ott szeretne nyugodni, hogy mindig lássa a tengert.
Nem gondoltam, hogy ez a kérdés ennyire rövid időn belül aktuálissá válik.
Hogy ez a kívánság lehetetlen, azóta, már nagybetegen ő is belátta.
Helyette az volt a kérése, hogy hamvait egy üveg jó vörösbor társaságában juttassuk el imádott tengerébe.
Ez fog most megtörténni.
A hely nem publikus – én sem tudom, de nem is fontos.
Az időpont viszont fix.
Ági kívánsága szerint, ha valaki meg szeretne emlékezni róla – akár egyedül, vagy éppen baráti társaságban, családi körben, ki, hol van éppen – augusztus 21-én, vasárnap, este nyolc órakor gondoljatok rá, lélekben egy pohár vörösborral koccintva vele, gyújtsatok gyertyát, vagy csak emlékezzetek rá egy pillanatra!
Köszönöm.