Náci szövegekkel brüsszelezni?

Posted by
Iványi György
>”… a normális agy – legyen emberi vagy akár fejlettebb gerinces állatoké – nem úgy működik, hogy egymásnak ellentmondó utasításokat próbál teljesíteni.
………………..
Akkor hát mi a taktikai értelme, hogy pacekba odavágja „Brüsszelnek”, miszerint hülyének tartja, és szemben áll a Nyugat hetvenhét éve rögzült alapértékeivel, olyan szövegeket tolva, mint 1940 táján a náci vagy náciszimpatizáns vezetők?
…………………
Mit akart ezzel? Mért beszél olyasmit, aminek a nagy eséllyel várható következménye a kiközösítés meg a jóindulat megtagadása?
…………………..
Első ránézésre: lehet, hogy Orbán mostanra lemondott az uniós pénzekről. És azért is provokál, hogy azt mondhassa majd, emiatt szúrnak ki velünk, nem a demokrácia vagy uniós nyelven, szabvány magyar fordításban a „jogállamiság” hiánya és a moszkovita függőség miatt. Érveket gyárt a saját tábora – nem túl távoli jövőben beélesítendő – EU-gyűlöletéhez.
…………………..
De az is lehet, hogy több évtizedes tapasztalataiból kiindulva, a nyugati politikusok tohonyaságának és elvtelenségének ismeretében tizenkilencre kér lapot, és ha az véletlenül alsó lesz, azt mondhatja, „Brüsszel” még ezt is megbocsátja neki. Lehet, hogy ezúttal téved, és akkora taktikai hibát követ el, mint amekkorának látszik. Lehet, hogy tud valamit, vagy azt hiszi, hogy tud valamit, és így vág bele a játszmába.
Magyarországnak így is, úgy is, amúgy is rossz lesz. Sokkal rosszabb, mintsem bölcselmünk álmodni képes.”