Orbánt hallgatva 1.

Posted by

Egészen rövid összefoglalót csináltunk. Ott van a telex, a népszava, az index, a 444.hu, a 24.hu tudósítása. Inkább az ellső reakciókra figyeltünk.

Ilyeneket mondott
A nyugati civilizáció ereje, teljesítménye, tekintélye, cselekvőképessége fogyóban van. Amikor száz évvel ezelőtt a nyugat hanyatlásáról beszéltek, akkor szellemi és demográfiai visszaszorulásról beszéltek, amit ma látunk az anyagi és hatalmi visszaszorulás. A rivális civilizációk átvették a nyugati technológiát és pénzügyi rendszert, de a nyugati értékeket nem vették át. A nyugat elvesztette az energiahordozók feletti ellenőrzést is.

Magyarország kihívásait sorra vette a miniszterelnök.
Az első szerinte a demográfia: „jóval több a temetés, mint a gyermekáldás”. „Előbb-utóbb ellakják tőlünk az országot, a Kárpát-medencét” – így a kormányfő.
A második a migráció. „Ez már nem a Nyugat, hanem a poszt-Nyugat. 2050 körül be is következik a végső demográfiai váltás, a kontinens azon részén a nagyvárosokban 50 százalék fölé emelkedik a nem európai származású emberek aránya” – vélekedett Orbán Viktor. Szerinte Európa két fele között csata zajlik, a Nyugat harcot folytat Közép-Európa ellen. Szóba került Brüsszel és Soros György, „ránk akarják kényszeríteni a migrációt”. Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy ne kényszerítsék ránk azt a sorsot, amit mi nem akarunk. Beszélt arról is, hogy Európában kevert népek élnek tévedés. A Kárpát-medencében élők egy hungaro-pannon mártásban összekeverednek.
A harmadik a gender. Ebben is pereskedik Magyarország, mondta Orbán, várjuk az ítéletet. „A mi pozíciónk egyszerű: az apa férfi, az anya nő, hagyják békén a gyerekeinket, és ezt fogadtassák el Soros György hadseregeivel is. Ez az élet legfontosabb kérdése. Sosem lesz ennek a nyugati bolondériának többsége nálunk. Vannak ezek a gendermicsodák, transzgender például, de mi Transzilvániát tudunk legfeljebb kimondani, amit Erdélynek hívnak.”
Rátérve a háborúra kijelentette: az oroszok világos biztonsági igényt fogalmaztak meg, azt követelték, hogy Ukrajna soha ne legyen tagja a NATO-nak, ezt biztosítsa a NATO és mondja ki Ukrajna is, valamint vállalja a NATO, hogy nem telepítenek olyan fegyvereket Ukrajnába, amelyek elérhetik Oroszországot. Ezt viszont a nyugat elutasította, ezért az oroszok most fegyverrel próbálnak érvényt szerezni ennek. Úgy áll a helyzet  hogy olyan kocsiban ülünk, aminek mind a négy kereke defektet kapott, a háborút így nem lehet megnyerni, az ukránok nem nyernek háborút Oroszország ellen nyugati fegyverekkel és kiképzőkkel, mert az orosz hadseregnek fölénye van, a szankciók nem billentik meg Moszkvát, Európa bajban van, az áremelkedések hatása még csak most jön, de négy kormányt már elvesztett Európa. A világ ráadásul demonstratíve nincs velünk, Kína, India, Brazília, Dél-Afrika, az arab világ és Afrika nagy része nem hajlandó részt venni a háborúban, mert számukra a világ nemcsak ebből áll, hanem megvannak a saját problémáik. Könnyen lehet, hogy ez a háború lesz az, amely demonstratíve véget vet annak a nyugati fölénynek, amely különböző eszközökkel képes volt egy-egy kiszemelt kérdésben világegységet létrehozni. Multipoláris világrend kopogtat az ajtónkon.

Vásárhelyi Mária
Talán nem is az a legnagyobb gazemberség, amit Orbán mond (persze az is), hanem az, hogy ő maga is pontosan tudja, hogy mennyire abszurd beszéd „kevert fajról” beszélni. Pontosan tudja, hogy mit jelent a faj, hogy mindannyian ugyanahhoz a fajhoz tartozunk, hogy kevert fajról akkor beszélhetnénk, ha mondjuk egy ember és egy nyúl kapcsolatából születne utód. Tudja, hogy nincs ilyen, de éppen azokat a legműveletlenebb, legagresszívebb, vérnacionalistákat akarja megszólítani, akiknek tetszik ha faji kérdésről beszél, ha a magyarságot fajnak nevezi és a fajon belüli összetartásra buzdítja őket. Pedig ugyanolyan jól tudja, mint te vagy én, hogy amit mond, az mit jelent és hova vezet. Azt is pontosan tudja, hogy ez náci beszéd. Annak is a legalja. Legyen valaki jobboldali, konzervatív, akár nacionalista, ez a fajelméleti duma csak a legaljának jön be. Annak viszont biztosan. Ez igazi kútmérgezés. Az én édesanyámnak több mint száz rokonát gyilkolták meg csupán azért, mert más fajúnak bélyegezték őket. És ezért gyilkoltak és gyilkolnak meg milliókat ma is. Undorodom attól, hogy szombat délután, 42 fokos melegben azzal kell foglalkoznom, hogy miket beszél ez a hatalommániába beleszédült, gátlástalan gazember. De persze túllépni sem lehet rajta. Legfőképpen azért, mert pontosan tudja, hogy mit beszél és hogy hova vezet ez a beszéd. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ezek egy kétségbeesett, bukásra ítélt ember szavai, aki látja, hogy már nincs más esélye, mint a söpredék felhergelése. Akik persze sokan vannak, de nem elegen.

Szele Tamás
>Nem fogok részletekbe menni azzal kapcsolatban, hogy miket mondott ma Orbán Viktor. Amit szokott: semmit, habosan, undorító módon, provokatív szándékkal.
Csak annyit mondanék, hogy tessék megnézni MOST a valutaárfolyamokat és tessék megnézni őket ESTE is.

Zelki János

Orbán Viktor: „Soha nem lesz annak a nyugati bolondériának itt többsége. A magyar ember haja alá nem megy be. Vannak itt ezek a gendermicsodák, de mi maximum egy Transylvaniát tudunk kimondani.”
Ez nem százas.
 

Kerékgyártó István
Orbán mai Tusványosi beszéde nekem azt mutatja, hogy nem fog engedni az unió jogállamisági követelményeinek, és akkor nem kapjuk meg a 11 ezermilliárd forintot. És akkor Magyarországnak annyi. Különös, hogy egy vezető téveszméi, lelki karaktere, mentális állapota évtizedekre eltávolíthatja hazánkat az európai kultúrnemzetek sorából. Az meg még különösebb, hogy mi csak ülünk itt, és nézzük ezt, ráadásul milliók még tapsolnak is hozzá. Jaj nekünk!

Seres László

Tisztelet a nyílt beszédnek. Ennyire világosan a rendszerváltás óta magyar vezető még nem tette nyilvánvalóvá, hogy a Kreml érdekeit képviseli.

Lendvai Ildikó
>Szörnyű ez a nagy meleg. Szegény miniszterelnököt is teljesen elbágyasztotta Tusnádfürdőn. Azzal vigasztalta magát és közönségét, hogy „egészséges bárány bírja a bundáját”. Kicsit megijedtem, nehogy már lebirkázza udvartartása hűséges tagjait, de azoknak arcizma sem rándult.
A bágyadás onnan is látszott, hogy beszéde egy részében a régi szövegeket újrázta. Érthető. az elmúlt két évben elmaradt a találkozó, a beszédek felhasználatlanul hevertek az asztalfiókban, ami ilyen takarékos időkben mégiscsak luxus. Így aztán kicsit leporolta Sorost a migránsokkal és a gender ügyet is. Közölte, nekünk, magyaroknak a „transz”-ból csak Transzszilvánia jön könnyen a nyelvünkre, ahelyett is inkább Erdélyt mondunk. Tényleg, tegnap figyeltem is, hogy kínlódik Semjén a transzcendenciával.
Az is kiderült, hogy ha továbbra sem szaporodunk eléggé, „ellakják tőlünk Magyarországot”. Bele sem merek gondolni, hogy kik. De talán mégsem cigányozni akart, mert kifejtette: az európai népek keveredése természetes, de másokkal „nem akarunk kevert fajúvá válni”. Ajaj. Ilyesmit már többen hirdettek, igaz, utána Nürnbergben elítélték őket, de mi nem megyünk el odáig, például sehol sem olvasom, hogy a „fajgyalázás” ismét bekerült volna a BTK-ba.
Hozott anyagból került elő az is, hogy az igazi nyugati értékvilág már csak Közép-Európában létezik, a régi Nyugat elvesztette önmagát, már csak „posztnyugat”. Csak mi tapintatból „nem akarjuk éjjel-nappal szembesíteni ezzel őket”. Itt kicsit megtört az érvelés, mert bevallotta, hogy a visegrádiakkal baj van, a lengyelek elhidegültek a háború miatt, a csehek és a szlovákok pedig Brüsszelhez törleszkednek, „bekötik a lovaikat egy égő istállóba”. Végre megértettem Navracsics reszortját: nálunk ő „a lovaink égő istállóba való bekötéséért felelős miniszter”.
Ez eddig -az enyhe fajelméleti stichttől eltekintve- inkább vicces volt. Az igazi szégyen akkor következett be, amikor a miniszterelnök rátért a friss eseményekre. Kiderült, hogy Lavrovot meg kell érteni (azt hittem, Szíjjártó már épp eléggé megértette), az oroszok csak „biztonsági igényeiknek akarnak fegyverrel érvényt szerezni”, „az EU-nak Oroszország és Ukrajna közé kéne állnia, nem Ukrajna mellé”. Már csak azért is, mert Oroszország úgysem támadja meg a NATO-t. Ez igazán megnyugtatott volna (azt majd csak kibírom valahogy, hogy sósmogyorót eszegetve elnézegessem a tévében az ukrán gyerekek lebombázását), ha nem ugyanezzel a meggyőző erővel hirdették volna korábban, hogy Oroszország úgysem támadja meg Ukrajnát.
Valamiért mégis „le kell szállni a gázról”, mert „a Nyugat elvesztette az energia fölötti rendelkezést”. Eddig nyilván megvolt, főleg nekünk, ezért pitizik a külügyminiszter ismét Moszkvában. Gondolom, néhány ottani kívánságot is tolmácsolt itthon a főnökének, ez sokat magyaráz a mostani beszédből. De nincs baj, megvédtük a rezsicsökkentést (melyik nap tetszett a beszédet megírni?). Van gáz bőven, betároztunk tartalékot is, (érdekes, annak idején ennek a stratégiai gáztározónak az építését nem tetszettek megszavazni), az idióta Brüsszel csak ne követeljen 15%-os takarékosságot. (Itt különösen szemét utalás arra, hogy az ezt pártoló németek tulajdonképpen nácik: „a kikényszerítésre van már német know-how.)
Most is rendben van szinte minden, mármint nálunk, de ez semmi ahhoz képest, amennyire 2030-ban rendben lesz, amikor nettó uniós befizetőként már mi határozzuk meg Európa jövőjét. A béke már előbb, 2024-ben itt lesz, mert újra jön a „republikánus Amerika”. Éljen Trump, addig csak kihúzzuk valahogy.
Ezen a ponton kezdtem komoly vágyat érezni némi hűsítő italra. A miniszterelnök -meghirdetve az idei fideszes szlogent, ha már a paradicsomos lejárt- mindenkinek „Fidesz-fröccsöt” ajánlott, tudvalevőleg kétharmad-egyharmad arányban.
Ha jól értem, ebben az igazi nagyfröccsben a Fidesz képezi a kétharmadnyi bort (a KDNP legfeljebb pár buborék), az ellenzék a vizet. (Bár Kövér jobban kedveli a házmesterfröccsöt, abban még több a fideszbor.) Most nem jövök elő az alkohol ismert káros hatásaival (a régi szöveg szerint öl, butít, nyomorba dönt), de egy kicsivel nagyobb adag a vízből ebben a melegben azért jól esne. Mondjuk kisfröccs vagy hosszúlépés.
Ami azt illeti, a mai viszonyokból tényleg csak egy igazán hosszú lépés segítene ki.