Mit is ír a..Rolling Stone?

Posted by

Kulcsár László

>Rolling Stone szerint Amerika legbefolyásosabb Konzervatív Konferenciája, a CPAC meghívta Orbán Viktort az egyik leghírhedtebb európai autokratát. A gesztus, hogy a magyar vendég mondjon beszédet a szerveződés augusztusi dallasi tanácskozásán, újabb aggasztó jelzés, mármint hogy a tengerentúli jobboldal felkarolja a tekintélyelvűséget.
Orbán manapság az amerikai konzervatívok dédelgetett kedvence, amiért autoriter rendszert csinált Magyarországból – hála az agresszív, nacionalista politikának, illetve annak, hogy bevetette a hatalmat a bírálók és az ellenzék visszaszorítására. A mai Magyarország a szélsőjobb erotikus álmát testesíti meg. Jellemzően fellép a bevándorlás ellen, fokozta a központi ellenőrzést a sajtó és a bíróságok fölött.
A CPAC májusban Budapesten tartotta első európai konferenciáját. Az amerikai jobboldal tapsikol annak, hogy a magyar miniszterelnök erősember módjára kormányoz. Trump vörös szőnyeget terített elé, amikor felkereste a Fehér Házban.
A Fox News nem ritkán egészen behízelgő dicséretet zúdít a politikusra.
Hogy a konzervatívok bálványozzák a magyar hatalomgyakorlás módját, az azzal függ össze, hogy nekik nem okoz semmiféle gondot a magyar demokrácia visszacsúszása. Az Orbán-kabinet forgatókönyvvel szolgált a republikánusok számára, akik hasonló, elnyomó nemzetállamot szeretnének Amerikában. Orbán gyakorlatilag ezt a programot mutatta be két hónapja a magyar fővárosban a CPAC rendezvényén és most magával hozza az Egyesült Államokba is.