Kata statárium

Posted by

Lendvai Ildikó

>Nem akarok a KATA eddigi szabályairól véleményt mondani, nem vagyok szakértő. De többüktől hallottam már javaslatokat, mit hogyan lehetne módosítani, elsősorban a nagyobb nyugdíjbiztonság vagy egy sávosan növekvő adó érdekében. (Az ellenzék annak idején épp a nyugdíjbiztonság hiánya miatt nem szavazta meg, hogy az EVA helyett a KATA kerüljön bevezetésre. De természetes, hogy egy szegény országban, ahol a család napi megélhetése fontosabb, mint hogy mi lesz öregkorunkban, mégis sokan választották ezt.)

Egyik szakértő sem javasolta azt és úgy, ami és ahogy történt.
A törvény tartalmáról ők és az érintettek elmondták véleményüket. Én a törvény megszületésének körülményeiről szólnék.
Egy olyan országban, ahol létezik empátia, ahol képesek belegondolni a másik helyzetébe és igénylik is a véleményét, az alábbiak nem történhetnének meg:
1. Nem lehet egy 4-500.000 embert és családjaikat alapjaiban érintő intézkedést minden előzetes egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül meghozni, az ő sorsukkal, megélhetésükkel játszani.
2. Nem lehet egy ilyen intézkedést statáriális tempóban, két nap alatt, érdemi vita nélkül az országgyűlésen végighajszolni.
3. Nem lehet mindezt szeptember 1-től bevezetni, tisztességes előkészületi időt sem biztosítva azoknak, akik az üzleti évet és a családi költségvetést más feltételekkel tervezték, szeptemberre megbízásokat vállaltak.
4. Ha a választás előtti kiköltekezés miatt többletbevételre van szükség (és van), akkor azt nem lehet a mikro- és kisvállalkozóknál, ételfutároknál, óraadóknál. virágkötőknél, pedikürösöknél, fotósoknál, hangosítóknál, operatőröknél, a kultúra háttérmunkásainál kezdeni, miközben a kormány a multi nagyvállalkozók többszáz milliárd pluszbevételt jelentő adóminimumát megvétózza.
5. Nem lehet ilyen infláció idején az árakat tovább drágító jogszabályokat hozni. Márpedig akinek most váratlanul jóval többet kell adóznia, az nem tud mást tenni, mint hogy megemeli a szolgáltatásának az árát.
6. Nem lehet félmillió embert leadócsalózni, amikor nem tettek mást, mint a jól vagy rosszul meghozott törvény szerint adóztak.
7. Nem lehet, hogy a kormánypárti képviselők és minisztererek egy ilyen súlyú törvénynek csak a megszavazására sunnyogjanak be, és a vitán összesen 10-en üldögéljenek ott. Köztük egyetlen miniszter sem.

8. Nem lehet ilyen arcátlanul a képünkbe vágni, hogy a kormány csak pénzért hajlandó kötelességeinek minimumát teljesíteni. Az EU-nak megígérték, hogy a támogatás fejében visszafogják a statáriális gyorsaságú, előkészítés nélküli törvényhozást. Amíg nem jön a pénz, addig úgy érzik, szabadon garázdálkodhatnak. Úgy érzik, addig szabadon lophatnak is?

Címkép: Buli a Margit-hídon