Repül az infláció, ki tudja, hol áll meg?

Posted by

Brandl Gábor

>Éppen 30 éve volt, hogy az angol font bedőlt. Értékéből 20 %-ot veszített. Ezen a folyamaton keresett Soros annak idején napok alatt 1 milliárd $-t. A hirtelen infláció lényege, hogy az európai integráció kapcsán a britek több súlyos hibákat vétettek (euroszkepticizmus), saját gazdaságukat túl erősnek gondolták. A következmény az volt, hogy a brit nemzeti banknak fel kellett használnia a teljes deviza tartalékát, hatalmasra emelték a kamatokat, és a kormány megbukott. Azután egy évre rá, nagy veszteségek árán, de újra elfoglalta helyét a világ devizái között a Ł, , és a brit gazdaság.
– A magyar forint is 20-25 %-ot veszített 12 év alatt az értékéből. Ez kétszer annyi, mint a lengyel, a cseh, a horvát, vagy a román. Most azonban felgyorsultak a folyamatok.
AZ OKOK
– A magyar gazdaság ereje jelenleg túl van értékelve a forint/€/$ árfolyamhoz képest. Ez sok okra vezethető vissza.
1. Gyengébbnek prognosztizálják a befektetők, a devizapiac a GDP termelő képességét az országnak, mint a kormány.
2. Nem érkeznek meg időben az EU-pénzek, melyek a GDP 4-5 %-át teszik ki.
3. Növekszik az ország külső eladósodása.
4. Az árbefagyasztások 4-5 % inflációt rejtenek el, melyeket rövidesen meg kell szüntetni.
5. A friss „extra profit” adóztatás további 1,5 % inflációt fog gerjeszteni. A beruházások üteme lassul.
6. A termelékenység gyengesége miatt, nincs elég növekedési ereje a gazdaságnak. Az iskolarendszer, a nyelvtudási hiányosságok előre vetítik, hogy csak nagyon lassan lehet a termelékenységen javítani.
7. A gazdasági környezet (háború, USA, EU-infláció) az egész gazdasági régióban (Közép-Európa) is rossz.
8. A német gazdasághoz erősen kötődünk, de jelenleg ott is növekedési nehézségek vannak.
9. A nemzetközi devizapiacnak inflációs várakozásai vannak a forinttal kapcsolatban. Ez egy gazdaságpszichológiai hatás, mely az Orbán-kormány viselkedésével, Putyinnal az EU-val, a jogállamisággal kapcsolatos.
JÖVŐKÉP
Amennyiben 2023 közepéig nem jutunk hozzá az EU forrásokhoz, és nem vezetik ki az árbefagyasztásokat, ismételten kölcsönöket kell felvennünk. Ez esetben jelentősen le fogják értékelni a hitelminősítők az országot, nőni fognak a CDS-felárak. Kialakulhat egy eladósodási spirál, mely tovább növeli az inflációt, akár évi 30-40 %-ra. A forint/€ árfolyama elérheti a 450-500 forintot. Ennek súlyos belpolitikai következményei lehetnek. Orbánnak, ha hatalmon akar maradni, el kell fogadnia az EU-ajánlásokat.