Három himnusz a Himaláján – Guinness-világrekordot döntött Thurzó Zoltán, nagyváradi zongoraművész

Posted by

Dénagy.hu
„Megvan a Guinness-világrekord! Most már csak haza kell érjek, és hitelesíttetnem az új eredményt Londonban” – osztotta meg a hírt Facebook-oldalán Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. Bejegyzése szerint, a Mount Everest, 5364 méter magasságban lévő alaptáborában, június 13-án, nepáli idő szerint 13.35-kor, a magyar, a székely és a román himnusz előadásával elkezdte a Himnusz a magasban című koncertjét. Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész, tavaly decemberben a világ leghosszabb zongorakoncert Guinness-világrekordjának megdöntésére tett kísérletet. Akkor 77 óra játék után, egészségügyi okok miatt, kénytelen volt feladni a versenyt, de így is különleges eredményt mondhat a magáénak: ő az egyetlen romániai zongoraművész, aki egy koncert alatt az összes Mozart-szonátát eljátszotta – háromszor is. Már akkor eldöntötte, nem adja fel, a legmagasabb helyen előadott zongorakoncertjének világrekordját fogja megdönteni.

Nem sokkal később azt nyilatkozta, „projektem lényege, hogy a Himalája hegységrendszerben megtalálható Mount Everesten, egy 5364 méter magasságban elhelyezkedő térben, koncertzongorán nemzeti himnuszokat, és más zenei darabokat fogok játszani”. Facebook oldalán végigkísérhető, mekkora elszántsággal, kitartással valósította meg tervét. Az egyik legeredményesebb magyar hegymászó, a szintén nagyváradi Varga Csabával konzultált, nepáli partberekkel, szolgáltatókkal levelezett, szerződött, napi edzésekkel készítette fel magát a megmérettetésre, közben támogatót keresett a projekt költségeinek finanszírozására, míg június 4-én, gyalogosan megérkezett a Mount Everest, 5364 méter magasságban lévő alaptáborába. Úgy érezte, már karnyújtásnyira van a cél, de újabb megpróbáltatások következtek, 8 nap kétségekkel teli várakozás, ugyanis az időjárási viszonyok nem tették lehetővé a helikopter felszállását, amelynek a koncertzongorát kellett volna felvinnie a helyszínre. Erről így számolt be: „Csak én, és a segítőim vagyunk…ők mint valami személyzet. De mivelhogy nepáliul nem tudok, én a szuper kis igloo-ban töltöm az egész napomat. Őrjítő lassan telnek a másodpercek, percek, órák. Sok sóhajjal, könnycseppel, a cél szem előtt tartásával, imával.”

Végül június 13-án, nepáli idő szerint 13.35-kor, a magyar, a székely és a román himnusz előadásával elkezdte Himnusz a magasban című koncertjét, és facebook oldalán számolt be arról, hogy sikerült felállítani a Guinness-világrekordot. Egyelőre nem tudjuk a részleteket, csak annyit, amennyit a Facebook-oldalán megosztott velünk. „MEGCSINÁLTAM!! 😀  A Magyar Nemzeti Himnusszal kezdtem. Azt követte a Székely Himnusz. Könnyek közt játszottam őket. Ez után a Román Nemzeti Himnusz csendült fel. Ezt a himnuszt is nagyon szeretem! Mind a hármat az ÖSSZES VERSSZAKUKKAL játszottam el! (A legvégén azért feljátszottam 1 versszakos verziókat is – ha már itt voltam). Őket követte temérdek komolyzenei alkotás, és már nemzetek himnusza is. Egy érdekesség: a maximum hőmérséklet 3 fok volt, a legkisebb 1 fok…amelyben játszottam a tegnap. (A hűtő kb. 5 fokon dolgozik.)… Kegyetlen magasságokat és mélységeket kellett megélnem, megéljünk május 27 óta. EZT a fizikai és lelki megpróbáltatást idáig…csakis Erika járta be velem. KÖSZÖNÖM SZÉPEN KEDVES! És ne felejtsük el soha: SDG!” (Soli Deo gloria, Egyedül Istené a dicsőség – a szerk. megj.)

A bejegyzésben szereplő Erika, Zoltán élettársa, leendő házastársa, és valószínűleg ő az egyetlen nő a világon, akinek a Mount Everestről kérték meg a kezét. Mint ahogyan azt Thurzó Zoltán egy korábbi nyilatkozatában elmondta, „a világrekord megdöntése nem öncélú vállalkozás, csupán eszköz, hogy ismertséget szerezve létrehozhassam a Nagyváradi Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Adattárat. Thurzó Sándor (1920-2009) hegedűművész, zenetörténész, muzikológus, a nagyváradi magyar zenei élet szervezője a nagyapám volt, felbecsülhetetlen értékű hagyatékát én örököltem. Mivel az élete során összegyűjtött, Nagyvárad gazdag zenei életének 1760-tól napjainkig terjedő dokumentumai, kottagyűjteménye, a város zenetörténetéhez kapcsolódó tárgyai jelenleg, a világtól úgymond elzárva, két tömbházlakás teljes légterébe vannak zsúfolva. Felelősségemnek érzem, hogy a hagyatékot, a magyar kulturális örökség részeként, hozzáférhetővé tegyem a a zenei érdeklődés és szakma, a zenepedagógia számára, ezért tervet készítettem és nagyszabású gyűjtést kezdeményeztem a zenetörténeti múzeum létrehozására.”

Thurzó Zoltán, a váradi, talán nem túlzás, a Kárpát-medencei  magyar közösség hőse lett, példakép, aki méltó utódja legendás zenésze. Szeretett nagyapja, “a nagyváradi zenei élet apostolának” nevezett Thurzó Sándor is büszkén tekinthet le unokájára a mennyei zenekarból. A Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár nagyváradi létrehozása a legapróbb részletekig előkészített, Zoltán mindent megtett azért, hogy megvalósuljon. Most már rajtunk a sor, hogy bizonyítsuk, megértettük Zoltán üzenetét!